По малко от ден на поста премиер на източногерманската провинция Тюрингия издържа либералът Томас Кемерих от партията на Свободните демократи, след като изборът му доведе до гняв и протести в цяла Германия, както и до остри изказвания от водещи политици.

Причина за цялото това възмущение дойде от факта, че изненадващия избор на Кемерих на премиерския пост в провинцията след неочакваната подкрепа на депутатите от крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD).

Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Берлин, Мюнхен и други големи градове в Германия в знак на възмущение от това, че AfD по някакъв начин участват в определянето на политиката дори на част от страната.

Вчерашното гласуване в местния парламент на Тюрингия за премиер на провинцията предизвика сериозен шок за мнозина, произвеждайки лидера на най-малката партия в Ландтага за министър-председател. По-смущаващ за германците обаче е фактът, че това се случи именно с гласовете на Алтернатива за Германия.

Изборите за 90-местния парламент в провинция Тюрингия от края на октомври миналата година доведоха до влизането на цели шест формации. Цялата тази разкъсаност на вота остави парламента без ясно мнозинство. Най-близо до съставянето му бяха Левите, които имат и най-много депутати - 29. В коалиция със Социалдемократите (8 депутати) и Зелените (5 депутати) те очакваха, че все пак ще успеят да сформират правителство на малцинството начело с досегашния премиер и местен лидер на Левите Бодо Рамелов

И при първите две гласувания, в които се очертаха трима претенденти за премиерския пост - Рамелов, Кемерих (подкрепен от неговата собствена Свободна демократическа партия и от партията на канцлера Ангела Меркел - Християндемократическия съюз) и местният лидер на Алтернатива за Германя - Бьорн Хьоке.

Изненадата дойде обаче при третото гласуване, когато AfD вместо да дадат отново гласовете си за Хьоке, ги пренасочиха към Кемерих, повишавайки неговия резултат на 45 гласа срещу 44 за Рамелов.

Именно тази подкрепа наруши неписаното правило на германската политика да се избягва всячески каквато и да е колаборация с крайнодесни формации, за каквато е смятана Алтернатива за Германия. Макар формацията в последните години да се опитва да излезе от този си образ, малцина са тези, които гледат на нея като приемлив партньор.

Още по-притеснителен е фактът, че в случая става въпрос за подкрепа от Бьорн Хьоке - едно от най-скандалните лица на AfD. Той вече е предизвиквал протести с поведението си и често антисемитските си изказвания. Последният подобен скандал беше свързан с позицията му, че мемориала на жертвите на Холокоста в Берлин е "паметник на срама на Германия".

Оказва се обаче, че този ход на AfD да подкрепят Кемерих не е чак толкова неочакван. Още дни след изборите в Тюрингия Хьоке е изпратил писмо до либералната формация с предложение за подкрепа за технократско правителство или правителство на малцинството, стана ясно от местни медии, публикували съдържанието на писмото.

Самият Кемерих първоначално заяви, че по никакъв начин няма да управлява заедно с Алтелрнатива за Германия и заяви, че ще търси коалиция с Християндемократите, Зелените и дори Социалдемократите. Левите формации в парламента на Тюрингия обаче го освиркаха по време на речта му, скандирайки че Свободните демократи по-скоро биха били на власт заедно с фашисти, отколкото въобще да не са на власт.

Освен протестите по улиците на няколко от големите градове в страната, някои видни политици изразиха също недоволство и възмущение.

"Да си позволиш да бъдеш премиер, избран от крайнодесни екстремисти, е напълно безотговорно. Който не разбира това, не е научил нищо от нашата история", написа в Twitter министърът на външните работи Хайко Маас.

Ръководствата на Християндемократическия съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които управляват в коалиция на федерално ниво, ще се съберат на кризисна среща в събота.

От средите на СвДП призоваха Кемерих да подаде оставка, а някои политици от ХДС, включително партийният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, заговориха за нови избори.

Най-остра обаче бе реакцията на канцлера Ангела Меркел, която определи избора на Кемерих с гласове на AfD определи като нещо "непростимо" именно заради подкрепата на крайнодясната партия. Тя също така призова резултатите да се ревизират.

"Това беше лош ден за демокрацията, ден, който скъса с дългата и горда традиция на ценностите на ХДС. Това по никакъв начин не съответства на възгледите ХДС, нито на това как сме действали през цялото съществуване на партията", каза тя пред журналисти по време на посещението си в Южна Африка.

Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер пътува до столицата на провинцията Ерфурт в четвъртък за разговори с Кемерих.

В крайна сметка под напора на критиките и протестите новоизбраният премиер обяви, че ще се оттегли от поста си, като междувременно е подал заявление за разпускане на парламента.

Почти по всяка вероятност сега Тюрингия ще отиде на нови избори, в които вече нищо не се знае.