Сезирал съм инспектората към Висшия съдебен съвет, за да разбрем дали срещу Андон Миталов са водени проверки. Сезирал съм главния прокурор дали има досъдебни производства или сигнали срещу колегата, както и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) дали има сигнали.

Това съобщи преди началото на извънредното заседание на Съдийската колегия председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той поясни, че на този етап няма конкретни данни и информация, които са много важни с оглед преценка на бъдещи действия оттук нататък.

В изявлението на Държавния департамент на САЩ се сочи сериозна корупция, което несъмнено значи данни за престъпление, а престъплението се разследва от прокуратурата, каза Панов. 

Затова той обясни, че трябва да се разбере образувано ли е досъдебно производство и на какъв етап е то.

Той също добави, че може би е време да се поднови дебата за специализираните съдилища.

Миталов е съдия в специализирания съд.

Панов каза още, че е научил името на съдията от публично оповестената информация и към този момент няма информация дали са извършвани други проверки и ако такива проверки са правени, то трябва Съдийската колегия да бъде уведомена за тях

Панов изтъкна още, че ако са правени проверки и има данни за нарушения, то е трябвало да се отразят към атестацията на Миталов, а към момента няма данни за това.

Попитан дали съдията ще продължава да изпълнява съдебните си задължения, шефът на ВКС поясни, че е много важно какви са данните и информацията, с които разполагат очевидно чужди служби и дали са те са достигнали до българските служби, какви са тези важни обстоятелства, за да може оттук нататък да се преценят действията спрямо Миталов.

Панов обясни, че първо трябва да се говори за наказателно производство, тъй като става въпрос за корупция, а тя е престъпление.

То тогава трябва да се извърши повдигане на обвинение и внасяне на обвинителния акт в съда.

Тъй като делата за корупция се гледат в специализирания съд, а самият Миталов работи там, то колегите му могат да си направят и отвод. Но това биха били само хипотези.

Панов отново поясни, че той затова е изпратил писмото си до главния прокурор, за да знае дали е образувано наказателно производство.