Какво ще направите, ако френският министър на отбраната ви се обади лично със спешна молба за помощ?

Френското правителство е започнало тайна акция за спасяване на заложници репортери в Сирия и на момента трябва да се преведе голяма сума пари, която държавата официално не може да събере. Затова министърът се обръща към изтъкнати и богати хора с молба за помощ.

В замяна Френската държава ще върне впоследствие парите на тези, които откликнат, и ще им е безкрайно благодарна...

С подобна схема група от 6 души е успяла да измъкне десетки хиляди евро от няколко от най-богатите хора в Европа и се е опитала да измами още 150 други личности и организации в периода 2015-2016 г. Сега те са изправени пред съда във Франция по дело за може би най-наглата измама в последните години в страната.

Двамата основни заподозрени - 54-годишният Жилбер Шикли и 35-годишният Антони Ласаревич, и двамата от израело-френски произход - са обвинени в ръководство на престъпна група, организиране на измама, както и кражба на самоличност. Останалите четири души са обвинени в съучастие, а още един човек е с обвинения в съучастие но по друга измама на групата.

Посредством специално създадена силиконова маска на тогавашния военен министър и настоящ министър на външите работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан хората от групата са осъществявали контакт по телефона или чрез видео разговори през Skype с набелязаните жертви.

По онова време Льо Дриан като министър на отбраната не е сред най-известните във френското правителство, а самият той не е особено разпознаваем като личност в международен план - факт, който помага доста на измамниците в изграждането на по-правдоподобна история, която да пробутат на жертвите си.

Набелязаните около 150 лица и организации били търсени по телефона, а след това понякога и по Skype за видеоразговор, който да затвърди впечатлението, че не става въпрос за измама.

Системата започва с първоначално телефонно обаждане от човек, който се представя за член на близкия кръг на льо Дриан, например специалния му съветник Жан-Клод Майе. Този човек после урежда разговор със самия "министър". Първоначално тези "министерски обаждания" също са по телефона.

По-късно в опит да бъде по-убедителна измамата, нивото се вдига и Шикли преминава към видео. Фалшивият льо Дриан не само трябва да звучи като министъра на отбраната, но и да изглежда като него. В срещи по Skype измамникът носи специално изработена маска на льо Дриан и седи в копие на министерския кабинет, в което дори има знамена и портрет на тогавашния президент Франсоа Оланд.

Тогава мнимият министър обяснявал за това как Френската държава има нужда от спешна финансова помощ за "тайни операции" - антитерористични акции или операции по изплащане на откуп за заложници.

Сред контактнатите лица попадат кралят на Белгия - Филип, президентът на Габон - Али Бонго, изпълнителният директор на циментовата компания Lafarge, архиепископът на Париж, както и някои благотворителни организации. От всички потърсени обаче само трима са паднали в капана.

По-интересното в случая е, че и тримата са се доверили на мнимия Льо Дриан само след разговор по телефона, без да виждат силиконовата му маска.

Сериозно пострадал в случая е Ага хан, духовният водач на 20 милиона мюсюлмани исмаилити и един от най-богатите хора в света. През 2016 г. той е бил потърсен от групата на няколко пъти и е извършил общо пет парични трансфера до сметки в Полша и Китай.

Впоследствие три от плащанията биват замразени, но милиардерът и духовен водач в крайна сметка губи 7,7 милиона евро, откраднати от измамниците.

По-сериозно успява да пострада турският бизнес магнат Инан Кърач. Според материалите по делото той е бил убеден от измамниците да събере над 45 млн. евро за финансиране на акция по освобождаването на двама журналисти, държани като заложници в Сирия, като по-голямата част от парите е трябвало да отиде за откупа им.

Освен тях е измамена и компанията, държаща лозята Шато Марго, които губят значително по-малка сума - 3 млн. евро.

На всеки един от потърсените бизнесмени е обещавано, че парите ще бъдат възстановени в най-кратки срокове, заедно с благодарност от Френската държава.

Междувременно групата не се ограничавала само до искания на помощ за специализирани операции. От материалите по делото става ясно, че мнимият льо Дриан се е свързал и с тунизийското правителство за започване на преговори за продажбата на четири френски бойни хеликоптера Airbus Tigre за 19 милиона евро.

Измамата стига даже до ниво изготвяне на договор, подписан от "министъра", в който се изискват милиони евро, но невалидността на този договор е открита в последния момент. Измамата после сменя посоката си и се насочва към "приятели на Франция", от които са изисквани средствата за откупите.

На започналото във вторник дело Шикли и Ласаревич отхвърлиха всички обвинения срещу тях.

"Ще докажа по време на това изслушване, че не е възможно това да съм бил аз", каза Шикли пред съда и допълни, че някой друг е направил схемата със силиконовата маска на френския министър.

Показвайки снимката на мъжа с маската, той заяви категорично: "Трябва да си сляп, за да не осъзнаеш, че мъжът на тази снимка не е Жилбер Шикли".

Реалният министър льо Дриан коментира пък пред журналисти, че се надява справедливостта да възтържествува и съдът да си свърши работата. Той заяви, че е много ядосан и огорчен, че името му е било използвано по такъв непочтен начин.

Доказателствата и досегашните прояви на Шикли обаче не говорят в негова полза.

През 2015 г. той е признат за виновен за кражба на пари през 2005 и 2006 г. чрез измами от френски корпорации като се представял за техен изпълнителен директор.

Но по това време Шикли живее в безопасност в Израел - държава, която отказва да екстрадира свои граждани. Според разследващите първите опити на Шикли да се представи за министъра са били скоро след произнасянето на присъдата срещу него.

Късметът му обаче свършва през август 2017 г., когато той допуска грешката да замине за Украйна. Там е арестуван по искане на френските власти.

Тогава в телефоните на двамата бяха открити снимки на силиконова маска на лицето на принца на Монако Албер. Сега тази маска се приема като доказателство и по още едно дело - за подготвяна измама с представяне на принца на Монако, по която е обвиняем и седмият член на групата.

Шикли макар сега да отрича намесата си в измамите преди години, говори много по-охотно за влечението си към този сорт дейности. В интервю за френска телевизия през 2010 г. той обяснява за страстта си към измамите.

"Или имаш дарбата, или не. Това е все едно да си известен актьор. Що се отнася до мен, може да се каже, че аз я имам", споделя тогава той.

Неговата история служи за вдъхновение на филма от 2015 г. "Je Compte Sur Vous" ("Разчитам на теб") с френския актьор Винсент Елбас в главната роля