От Инспектората на ВСС излязоха днес с позиция относно решението на съдия Андон Миталов да пусне обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува за Москва.

Вчера от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и със забрана той и семейството му да пътуват до САЩ. Мнозина обаче свързаха решението на Вашингтон именно със случая с пускането на Малинов в Москва.

Инспекторатът е бил сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров с искане да провери процедурата на делото. Искана е проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд.

По сигнала е направено предварително проучване от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая, доколкото не са установени нарушения от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Според текста на Закона - "Инспекторътът проверява организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела, както и приключването на делата в установените срокове".

В сигнала главният прокурор е поискал по същество от Инспектората на ВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането.

Съдебният инспекторат няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка, казват от Испектората на ВСС.

Оттам информират още, че други сигнали по отношение на съдия Миталов, включително и за статута на съдиите, не са постъпвали в Инспектората.

Малко по-късно стана ясно, че съдиите от ВСС се събират да обсъдят ситуацията с бившия прокурор и настоящ съдия Андон Миталов.

Междувременно стана ясно, че съдията е пуснал болнични веднага след излизането на новината, че именно той е българинът със забрана да влиза на територията на САЩ.