След като беше внесена тихомълком между първо и второ четене, поправката за ERM-2 бе приета днес набързо и без дебати от депутатите. Чрез промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон, се изпълнява изискването на ЕЦБ да се „отключи“ курсът евро/лев при влизане в „чакалнята“ на Еврозоната, а преди това той ще бъде договорен на тайно заседание между останалите държави във валутния съюз.

Заради потайността на процеса по внасяне на поправката в обществото се създаде истерия около възможността курсът да достигне пет лева за евро и дори за стабилността на Валутния борд. След като предизвика тази комуникационна криза, управляващата коалиция бе принудена от премиера Бойко Борисов да поиска разрешение от Народното събрание да се откаже от ERM-2 и съответно от Еврозоната, ако останалите държави решат, че курсът ще бъде по-различен от сега фиксирания 1.95583 лева за евро.

Финансовият министър Владислав Горанов, както и управителят на БНБ Димитър Радев обаче гарантираха, че няма опасност за стабилността на българската валута и валутния борд до приемане на еврото. Едно от неформалните условия за приемане на европейската валута е българските доходи да достигнат поне 70% от европейските.

Очаква се страната ни да влезе в „чакалнята“ в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз и надзорът над банките ни ще стане европейски. По искане на Европейската централна банка Българската народна банка ще може да санкционира кредитни институции, финансови фондове и смесени дружества.