Турска газова компания дарява милиони на Червения полумесец - уж за хуманитарни цели, но по неведоми пътища парите стигат до фондации от кръга на семейството на президента Ердоган. Скандалът възпламени турското общество.

Историята на Червения полумесец в Турция тръгва още от времето на Османската империя. Организацията помага на хора, пострадали от природни бедствия и военни конфликти като сегашния в Сирия. Мисията ѝ е да пази „винаги и навсякъде човешкото достойнство". Червения полумесец в Турция винаги се е ползвал с добро име в обществото.

В провинция Идлиб, Северна Сирия, където в момента пребивават 1,3 милиона прокудени сирийци, Червеният полумесец изпраща всяка седмица конвой с хуманитарни помощи и организира подслон в палаткови лагери. Неговата дейност се финансира основно с дарения. Сред дарителите е и германското Външно министерство. За издръжката на бежанци в Северна Сирия Германия вече е осигурила 28 милиона евро през 2020 година, предстои да бъдат отпуснати още 25 милиона евро.

В същото време турският Червен полумесец е обект на много сериозно обвинение: твърди се, че организацията е помогнала на газовата компания „Башкент газ" да укрие данъци. Има догадки, че организацията може да е част от "обръча от фирми" на президента Ердоган.

Едно дарение, потънало в Ню Йорк

След земетресението в Елязъг през януари с жертви председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък призова за дарения. Много турци се включиха в кампанията, тъй като населението е задължено така или иначе да плаща данък за земетресенията. Акцията провокира журналисти да проверят регистъра с дарения на организацията и едно от тях привлече вниманието им: през декември 2017 година организацията е получила осем милиона долара от газовата компания „Башкент газ". Средствата обаче не са отишли за хуманитарни цели, а при близките до правителството фондации „Енсар" и "Турската фондация в служба на младите и образованието" (ТЮРГЕВ). Двете организации официално работят в подкрепа на младежта и образованието.

След надигналата се вълна от недоволство в социалните мрежи, ръководството на „Енсар" излезе с позиция, в която обяснява, че средствата са дадени на ТЮРГЕВ, които са ги използвали за изграждането на студентско общежитие в Манхатън. Според председателя на организацията Хюсеин Кадер сградата служи за защита на турските деца „от влиянието на ФЕТО" - организацията на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 година. Организациите, свързани с движението, поддържат общежития и образователни институции по целия свят.

Съмнителни сделки

Турският Червен полумесец е обвинен, че по този начин участва в укриване на данъци. „Башкент газ" е прекарал дарението през Червения полумесец, тъй като хуманитарната организация е освободена от данъци.

В „Башкент газ" трябва да влязат данъчни инспектори", настоява известният счетоводител Недим Тюркмен. Според него, Червеният полумесец е опитал да заобиколи закона и и да укрие данъци. При управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) „Башкент газ" е била тласната към сивия сектор, гласи обвинението на депутата от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Гаро Пайлан.

Обвинените отричат да са извършили някакви нарушения. Керем Кънък твърди, че по този начин са били спестени, а не укрити данъци. Представители на хуманитарната организация отказаха коментар на ДВ по случая, а от управляващата ПСР уверяват, че "на обществото винаги е предоставяна прозрачна информация за даренията".

Под контрола на Ердоган?

Един друг аспект около този казус подклажда недоверието на обществото: всички организации, които имат нещо общо с въпросното дарение, са свързани с правителството и семейството на турския президент Ердоган. Шефът на „Башкент газ" Азиз Торун е стар приятел на държавния глава от училище; дъщерята на Ердоган Езра Албайрак е в Управителния съвет на ТЮРГЕВ; „Енсар" пък не само е близка до управляващите, но - според медийни публикации - често получава обществени поръчки при изключително благоприятни условия. Фондацията пък, която финансирана строежа на общежития и образователни институции, беше замесена в корупционен скандал в периода 2012-2015 година, който се отрази тежко на имиджа ѝ.

Това дарение засилва подозренията, че Ердоган поддържа една система на обвързаности и шуробаджанащина. Според критиците на турския президент, настоящият скандал дава рядката възможност на светло да излезе една система, която иначе оперира тайно.