Нов удар могат да получат собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем. Депутати са внесли предложение те да могат да развиват бизнеса си само със съгласието на поне половината от съседите в жилищната сграда. Новите текстове са част от промените в Закона за туризма, които трябва да бъдат разгледани в парламента.
Одобрението на поне 50% от съседите ще е едно от условията за регистриране на имота, за да може да бъде отдаван законно в онлайн платформи като Airbnb и Booking. В двете има регистрирани над 100 апартамента от Русе, някои от които предлагат удобства, каквито не могат да се намерят в никой хотел. Ако текстовете бъдат приети, този им бизнес ще стане заложник на съседите им. А дори само организиране на едно Общо събрание на етажната собственост, на което да има достатъчен кворум, би било нелесна задача.
В края на миналата година депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова разбуниха духовете с предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите. След силния обществен отзвук изискването за категоризация отпадна и остана само вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма.