4 години затвор - това е новата присъда на Валентин Маринов от Великотърновския апелативен съд за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла, загубил живота си трагично и нелепо на 8 юли 2017 година пред местна дискотека.
Трагичната развръзка идва след спречкване между момчето и млад местен ром, който му иска цигара, получава отказ и между двамата прелитат словесни искри. Тогава 34-годишният Валентин Маринов решава да раздаде справедливост от името на своя близък, удря 18-годишния Алекс в лицето, той пада, удря си фатално главата и седмица по-късно издъхва, без да дойде в съзнание.
Маринов е обвинен за умишлено убийство, а Русенският окръжен съд го осъжда на 20 години затвор, както и да плати 200 000 лева обезщетение. Обжалването във Великотърновския апелативен съд обаче носи обрат - обвинението срещу 34-годишния Маринов е преквалифицирано като умишлено нанесена лека телесна повреда, която е довела до причиняване на смърт по непредпазливост и наказанието за това е 3 години затвор.
Присъдата, която предизвика широк обществен отзвук и протести на граждани и близки на Алекс, е обжалвана пред Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане във Велико Търново с указания да се назначи допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза с участието на съдебни медици и физик. 
След събирането на допълнителните данни вторият съдебен състав във Велико Търново решава, че Маринов е виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена телесна повреда и произнася 4-годишната ефективна присъда.
Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.