С настоящото бих искал за пореден път да засвидетелствам уважението си към Вас и да Ви уверя в категоричната си подкрепа! Преодолявайте ежедневните предизвикателства и постигайте всяка Ваша цел! Продължавайте все така активно да допринасяте за възпитанието и културното обогатяване на нашите деца!“ се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на директора на Държавния куклен театър в Русе Теменуга Хараланова. Поводът е откриването на изложба, посветена на 60-та годишнина на театъра.

Събитието беше открито с кратък етюд от ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.

Пред аудиторията беше представено и видео относно историята на институцията.

Изложбата включва повече от 100 кукли от различни постановки, поставени на сцена през последните 25 години.

Всеки, желаещ, може да види героите от „Мери Попинс“,“ Пепеляшка“, „Мравчо и голямото море“, „Любовта към трите портокала“, „Принцесата и граховото зърно“, „Юнакът и златната ябълка“, „Малкият Мук“, „Храбрият оловен войник“ и много други, изработени в ателието на Кукления театър.

Експозицията ще бъде достъпна до 17-ти февруари във фоайето на Доходното здание. Ще бъдат показвани и различни механизми и съответно как куклите могат да бъдат обиграни.

Припомняме, че още през 1955-та година група ентусиасти полагат основите на кукленото изкуство в Русе, а на 15-ти февруари 1960-та година институцията получава статут на Държавен куклен театър, като по този начин се поставя творческото начало на кукления театър в Малката Виена. И до днес театърът разполага със собствено ателие, в което се изработват реквизити, кукли и костюми. Актьорският състав наброява 12 души, а куклите са стотици.