Румънското правителство на Людовик Орбан падна при вот на недоверие в парламента в сряда, само три месеца, след като то встъпи в длъжност.

До оставката се стигна след гласуване, при което срещу кабинета гласуваха 261 депутати, а 139 го подкрепиха.

Искането за вот на недоверие беше внесено от най-голямата опозиционна група в парламента - на социалдемократите (PSD). Те сами отстъпиха властта с вот на недоверие през октомври и тогава президентът назначи Орбан за премиер.

Причината за вота е намерението на правителството да прокара поправки в избирателния закон без публично обсъждане. Промените предвиждат връщане на системата за избор на местни власти на два тура, вместо както е от 2012 г. насам - на един.

PSD и подкрепящата я унгарска етническа партия UDMR имат общо 228 места в парламента. Те са с пет по-малко от нужното мнозинство, но успяха да привлекат други депутати и така се стигна до дясно-центристкото правителство.

Сега предстои президентът Клаус Йоханис да насрочи предсрочни избори най-късно през юни, когато в страната има и местен вот.

Либералите на Орбан, които от ноември насам успяха да вдигнат популярността си от 30% до 47%, ще имат по-голям шанс да съставят коалиционно правителство сега, отколкото ако чакат редовните избори вкрая на годината.

За същото време социалдемократите загубиха почти половината от подкрепата и социологическите проучвания им дават подкрепа около 20 процента.