Кевин Уербах е професор към Университета в Пенсилвания, писател и бизнесмен. Той е и основател на групата за технологични анализи Supernova, а пред "Си Ен Ен" Уербах излага своето мнение за навлизането на 5G технологиите и вълнението покрай тях.

* * *

Телекомите не спират да хвалят силата, с която ще се отличава петото поколение безжична мрежа - 5G. Западните правителства и политическите анализатори изказват притесненията си, че който спечели "битката за 5G", той ще властва в интернет пространството на бъдещето.

Всеки твърди, че страната му не може да си позволи да загуби тази борба, защото според експертите 5G ще доведе до революция в дигиталния свят.

Да, звучи много вълнуващо, но за съжаление ентусиазмът отива твърде далеч.

С времето 5G системите ще заменят 4G, защото са по-добри, точно както потребителите в един момент сменят своя стар смартфон с по-нов, защото има повече възомжности. Петото поколение мрежа ще предлага значително по-бърз пренос на данни, но въпреки всички хвалебствия, няма да бъде радикално по-различно от настоящите мобилни технологии.

Важно е да се отбележи и че "борбата за 5G" е мит. 5G е по-скоро маркетингов термин за набор от технологии, които доставчиците ще използват. Технологичните стандарти за новата мрежа все още се уточняват, така че засега нямаме точна представа какво ще бъде "истинското 5G".

Точно както се случи с 4G, въвеждането на 5G ще отнеме години, докато телекомите подновят оборудването си, а потребителите си закупят 5G телефони.

А точно както се случва и в момента, ако потребителите не са близо до разпределителна клетка или тя е претоварена, скоростта неминуемо пада.

Всъщност дори и да е имало "борба за 5G", то тя вече е приключила.

Южна Корея и Китай вече имат изградена голяма част от инфраструктурата за 5G, докато САЩ и Западна Европа изостават в това отношение. Но това не е причина за паника. Клиентите в Азия може и да са на крачка от новата мрежа, но този факт не води непременно до устойчиво стратегическо предимство.

България например е сред десетте държави с най-бърз мобилен интернет в света (по данни на SpeedTest.net), но не изглежда някой във Вашингтон или в Брюксел да се е притеснил, че това ще даде на българските фирми смазващо предимство и възможност да доминират над конкуренцията.

Основните технологични платформи, които доставят иновативни цифрови услуги, си остават в САЩ и Китай. Притесненията, че Huawei изгражда част от инфраструктурата за 5G и това може да я направи уязвима за шпиониране и хакерски атаки, не са съвсем неоснователни, само че изживяването при използването на 5G няма да зависи от това кой е производител на хардуера.

Прекалено ентусиазираната реторика се основава на погрешното схващане, че 5G предвещава нова ера за крайните потребители на мобилни услуги.

В реалността обещаното представяне, което гарантира стотици мегабайти и дори гигабайтове в секунда, е подвеждащо. Има огромна разлика между средните стойности на трафика и идеалните стойности, които доставчиците съобщават. Вариациите могат да са големи и зависят от разстоянието на антената, времето, препятствията и други фактори.

Най-бързите скорости се нуждаят от спектър от милиметрови вълни, които обаче не проникват лесно през стените и не са толкова надеждни от по-ниските честоти, които използваме днес. Милиметровите вълни изискват много по-гъста мрежа от антени, което може да се окаже нерентабилно в градските райони.

Дори и ако това препятствие е преодоляно, един гигабайт в секунда до милиони устройства ще изисква мрежа, която да издържа на този трафик и да го поддържа от единия до другия край. А такава мрежа в момента не съществува.

Замислете се и кои приложения се нуждаят от повече капацитет, отколкото 4G предлага?

Вече разполагаме с кристално чисти видео чатове, с лекота гледаме лавина от клипчета в TikTok, ловим покемони в PokemonGo или водим мащабни битки във Fortnite.

Да, всеки напредък в бързината на мрежата отваря нови възможности, които преди са ни се стрували незначителни, но капацитетът на 5G ще си проличи най-вече в приложения, които не са предназначени за крайните потребители.

Ако и когато самоуправляващите се превозни средства комуникират постоянно едно с друго, а дистанционните роботизирани операции се предлагат във всяка болница, тогава 5G ще бъде задължително.

Но тези сценарии за "интернет във всяко нещо" са години напред в бъдещето.

Да, ако погледнем от 2030 г. в 2020-а, измененията в технологиите ще са драстични. 5G ще е съществена част от тези промени, точно както са било 2G, 3G и 4G.

Новостите, които се въвеждат от 2019 до 2021 г. обаче ще са незначителни, така че се наслаждавайте на 5G връзката, когато вече имате достъп до нея. Просто не очаквайте тя да преобърне света такъв, какъвто го познавате.