Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент. Това съобщиха от прокуратурата. 

В белгийската столица Иван Гешев съобщи, че предстои проверка на произхода на античните предмети, включени в колекцията на обвиняемия Вaсил Божков. Главният прокурор потвърди, че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди. Убийствата са свързани с конкуренция в хазартния бизнес.

Кога Божков ще бъде екстрадиран, зависи от държавата, в която е задържан. Той се намира в Обединените арабски емирства. Няма как никоя държава да каже на друга суверенна държава как и в какви срокове да свърши нещо, отбеляза Гешев.

Господин Божков разполага с много пари, може би е най-опасният българин, може би е и най-богатият в историята след 1989-а година. Това означава, че разполага с много възможности. От ОАЕ реагираха много бързо. Сигурен съм, че тази държава ще екстрадира Божков. Потенциалът, с който той разполаха е и финансов, и медиен, може да доведе до хрибридна атака. Това, което ние ще направим, е да се постараем тази изстрадала държава и този изстрадал народ да получи справедливост.

Имаме данни, че част от неговата колекция, има незаконен произход. Новината, че ценностите се изземват в чували, е поредната атака срещу прокуратурата. Това е хибридна атака, фалшива новина, посочи Гешев.

Хората, които излезнаха в ефир, да коментират колекцията, защитават своя личен интерес, защитавайки г-н Божков. Хора, които се появиха с изказвания, са от ГДБОП, които са се занимавали точно с тези културни ценности.

Това са пари, които не са влезли в държавата, като пенсии, като социални надбавки, като пари за здравеопазване, посочи главният прокурор.

За първи път има действащ министър, който е задържан, има задържани и социално слаби хора, които грабят и убиват.

В интервю за кореспондента на БНТ в Брюксел, Иван Гешев посочи, че не е проследил последното изявление на президента. „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“, посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси.

„Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“. Така Иван Гешев отговори на въпрос - как ще коментира думите на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че предстои американската страна да забрани влизането в страната на уличен в корупция български гражданин.

По повод активните действия, предприети от прокуратурата по отношение борбата с корупцията и „битовата престъпност“, Иван Гешев отбеляза: „Това е само началото, очаквайте продължение!“

Главният прокурор подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите и допълни: „Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи“.

Главният прокурор на Република България отбеляза още, че е привърженик на разширението на правомощията на Европейската прокуратура, но уточни, че това е въпрос на политическо решение.