Един от големите проблеми всеки път, когато става въпрос за нов вирус, придобил малко повече известност и медийно отразяване, това е паниката. И макар коронавирусът от Китай действително да е опасен, два пъти по-опасна в случая е паникьосаната реакция.

Откакто китайските власти признаха за проблема с новото заболяване, напливът към болниците в град Ухан, който е и огнището на образувалата се епидемия, както и към болниците в другите големи градове в страната, е огромен. Подобно поведение обаче създава рискове от допълнително разпространение, както на този вирус, така и на други видове грип.

Националната здравна комисия на Китай потвърди, че коронавирусът се предава от човек на човек. Най-малко 425 души са починали от коронавируса, а над 20 000 са заразените. Има два смъртни случая извън Китай - Хонконг и Филипините. Извън Китай има повече от 150 заболели.

Какво знаем за коронавируса?

Той е несрещан досега член на семейство коронавируси, които се предават на хората от животни. В конкретния случай има голяма вероятност да е предаден на хората от прилеп и по-точно от популярната в Китай супа от прилеп. Според някои експерти вирусът е предаден не само от прилепи, но и от змии, като именно това преминаване от един вид животни на други е направила вируса толкова силен.

Много от първите заразени са работили или често са пазарували от пазар с морска храна в центъра на Ухан, на който също се продават животни, включително живи и току-що заклани.

Коронавирусът от Ухан често е сравняван с тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS), които също са се прехвърлили на хората от животни.

През 2002 г. SARS се разпространи буквално без да бъде засечен в 37 държави, предизвиквайки глобална паника, засягайки повече от 8000 души. Вирусът уби повече от 750 души. MERS изглежда по-трудно се предава от човек на човек, но при него смъртността е по-голяма - 35% от около 2500 заразени са починали.

В момента от Националната здравна комисия на Китай изчисляват смъртността от коронавирус в страната на 2,1%.

В провинция Хубей, където са 97% от всички смъртни случаи, смъртността е 3%. Комисията поясни, че 80% от смъртните случаи са свързани с хора на възраст над 60 г., а 75% са имали съпътстващи заболявания.

Според експерти обаче данните вероятно са надценени, защото е възможно повече хора са заразени с вируса, но нямат сериозни симптоми и не са потърсили лекарска помощ и така не са преброени.

За сравнение смъртността от сезонния грип е под 1%. На година грипът взема по 400 000 жертви в света. При тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) смъртността е над 10%.

Самият коронавирус причинява пневмония с типичните за нея симптоми на сериозна суха кашлица, висока температура, затруднено дишане и задух, болки в мускулите и отпадналост.

Възможно тук е да се появят някои не толкова типични симптоми като натрупване на храчки, главоболие, хемоптиза (кръв в храчките) и диария.

Експертите подчертават, че при коронавируса НЕ са типични течащият нос и болките в гърлото. Ако имате част от симптомите и едно от тези две неща, значи по-скоро сте пипнали някой от сезонните грипове.

Много от заразените с новия вирус първоначално не проявяват никакви симптоми. Според института Робърт Кох (RKI), германска правителствена агенция за контрол и превенция на болести, новият вирус има инкубационен период от 14 дни, в които може да се развие болестта.

Тъй като тук говорим за вирусна пневмония, за лечението й не се използват антибиотици, а противовирусните препарати, които традиционно се използват за лечение на грип, не работят.

За лечението на коронавируса в болниците прилагат даването на допълнителен кислород и течности. Възстановяването на заболелите обаче зависи от силата на собствената им имунна система.

Помагат ли маските за лице, които много хора носят?

Всъщност не особено. Засега се смята, че вирусът се предава през телесни течности, включително слюнка, така че ако никой не ви кашля в лицето и не се доближавате много до болни хора, би трябвало да сте в безопасност.

Основна превантивна мярка е старателно и редовно да се мият ръцете със сапун и топла вода. Най-добре е да използвате кърпи за еднократна употреба, когато сушите ръцете си след това.

Друга препоръка от експертите е да стимулирате имунната си система.

Тъй като вирусът засяга най-силно хора, които по принцип страдат от респираторни заболявания или са с тенденциозно по-отслабена имунна система, това дава надежда на лекарите, че поразяващата способност на тази нова болест е по-малка.

Така че повече витамини, по-силна храна, засилена хигиена и можете да сте спокойни за този коронавирус.