Един актуален случай от румънското село Дитрау показва как действа пропагандата на Орбан в съседните страни. В него главните герои са двама пекари от Шри Ланка.

Румънското село Дитрау далеч не е сред най-популярните дестинации в Румъния. То се намира в Секейския край, а най-голямата забележителност в него е неоготическата църква "Сърцето на Исус". И макар населението на Дитрау да наброява едва пет хиляди души, през последните дни селото е в центъра на общественото внимание. Причината: един тъжен и същевременно абсурден случай на ксенофобия.

За какво точно става дума?

Наскоро фабриката за хлебопроизводство "Дитрой Пекшек", която има 60 служители, нае двама квалифицирани пекари от Шри Ланка. Поради емиграцията, липсата на кадри и ниските заплати компанията така и не успяла да намери други служители в района. И въпреки че двамата работници от Шри Ланка са назначени съвсем легално, пристигането им в селото отключи вълна от ксенофобия. Местните настояват за един "Дитрау без мигранти".

В Румъния ксенофобските прояви не са нов феномен. Но случаят в Дитрау е особен. Защото той показва как унгарският премиер Виктор Орбан изнася антилибералната си идеология в съседните държави и как създава етнически паралелни светове сред тамошните унгарски общности.

Дитрау е населено почти изцяло с унгарци - подобно на повечето села в Секейския край. В селото живеят и малко на брой роми. Румънци има единствено сред местните полицаи. Секеите са католици и се смятат за много консервативни традиционалисти. Повечето от тях отдавна се информират основно от близките до унгарското правителство медии, които са платформа за националистката и шовинистична идеология на Орбан. Културно-политически голяма част от жителите на Секейския край всъщност живеят в Унгария. Досегът им до Румъния е много малък. 

След като пекарите от Шри Ланка пристигнаха в Дитрау, първоначално във Фейсбук се появи анонимната група "Дитрау без мигранти". В началото на миналата седмица обаче близо двеста души протестираха пред кметството в селото срещу мнимото пренаселване с чужденци. Те бяха водени от католическия свещеник Кароли Биро. Същевременно към хазяйката, отдала жилище под наем на двамата пекари от Шри Ланка, бяха отправени заплахи. Вследствие на всичко това мъжете бяха принудени да напуснат селото.

"Тези инциденти са ксенофобски и несъмнено са повлияни от унгарските медии в Трансилвания", казва пред Дойче Веле адвокатът Петер Екщайн-Ковач, либерален политик от унгарското малцинство в Румъния. Екщайн е бил член на най-голямата партия на унгарското малцинство в Румъния  - "Демократичен съюз на унгарците в Румъния". Напуснал я е през 2018 година, защото партията постепенно започнала да се превръща в организация, отстояваща интересите на "Фидес" и Орбан.

Пропагандата на унгарските медии

И трансилванско-унгарският журналист Золтан Сипос, който от години изследва влиянието на Орбан и "Фидес" в Румъния, смята, че унгарското медийно влияние е основният виновник за инцидентите в Дитрау. "Свързваме случая с потока от пропаганда, който тече от унгарските медии и влияе на затвореното общество в Секейския край", казва Сипос пред Дойче Веле.

В Румъния случилото се в Дитрау предизвика силен отзвук. Коментаторите остро осъждат инцидентите. За първи път експортирането на идеологията на Орбан подпали сериозен дебат и извън националистическия спектър. "Под влиянието на огромните суми, които Будапеща изпраща към Румъния "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" изгуби своята идентичност", пишат някои от изданията. Същевременно румънски политици като бившия президент Траян Бъсеску използват случаите за националистически атаки срещу унгарското малцинство. "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" се дистанцира от случилото се в Дитрау - но едва след няколко дни. Според някои публицисти, тук става дума за лицемерие, защото партията често сама е разпалвала омраза срещу роми и румънци.

В Дитрау ситуацията изглежда изключително комплексна. Някои от протестиращите действително са ксенофобски настроени. Други нямат нищо против мъжете от Шри Ланка, а по-скоро критикуват действията на хлебопроизводителя. Те твърдят, че с кадровата си политика фабриката "Дитрой Пекшек" подбива цената на труда. Освен това в миналото извънредните часове там често не били заплащани. Собствениците на пекарната обаче отхвърлят обвиненията. 

Според журналиста Золтан Сипос, местните хора трудно могат да опишат реалните си проблеми - било то бедността, ниските заплати или лошата инфраструктура. "Затова те прибягват до пропагандния език на медиите, които гледат и четат", казва експертът.

Милиони за унгарците в Румъния

Според Золтан Сипос начинът, по който Орбан подкрепя малцинствата, е проблематичен. Става въпрос за десетки милиони евро, които всяка година потъват в неправителствени организации. "Всичко това е много непрозрачно и създава зависимост, която вреди на самостоятелното развитие на нашето малцинство", смята той.

Подобна е и позицията на юриста Петер Екщайн-Ковач. "Хубаво е, че Унгария подкрепя своите малцинства, но начинът, по който става това, е съмнителен. Например когато икономическата подкрепа се осигурява на етнически принцип", казва той. "Освен това е абсурдно, когато една малцинствена общност защитава политиката на друга държава", смята Екщайн-Ковач. Той настоява за това трансилванско-унгарската политика отново да стане независима.