Президентът Румен Радев обяви, че снема доверие от правителството. На извънреден брифинг днес той отправи нови критики към управлението, което "не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество".

"Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество", обяви президентът.

Той призова народа да се обедини зад изразената позиция:

"Скъпи сънародници, днес деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени бълагари. В борбата за отстояването на нашите права аз съм реодом с вас. Бъдещето на България е на свободна Европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават за закона и морала. Да се обединим за справедливостта и държавността за доброто на България."

Аргументите си Румен Радев изброи в началото на изказването си:

Свидетели сме на остра криза в управлението на всички нива. Липса на воля за реформи и борба с корупцията, методично погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции, без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха горенето на чужди отпадъци, което трови природата. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизмеснени с държавни протекции.

Кабинетът тихо прокарва реформа на валутния борд. Законодателството се превърща в заложник на лобистки интереси. Търгува се дори с национален суверинитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими, погазват показно закона, превръщайки се в инструмент на властта. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителсвто и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трявба да се сложи край.