И петте компании, които бяха заявили предварителен инвеститорски интерес към строиеж и инвестиции в АЕЦ Белене" са потвърдили писмено потвърждение за подаване на обвързващи оферти, съобщи Министерството на енергетиката.

Както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ "Белене", Министерството на енергетиката изпрати писма до компаниите от "краткия списък" (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата.

Фирмите от "краткия списък" са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

В определения срок до 31-ви януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти бяха получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в "Национална електрическа компания" ЕАД, съдържаща информация по проекта. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г.

По-рано днес от "Росатом" потвърдиха интереса си за участие в проекта. От компанията заявиха, че са потвърдили своята заинтересованост към българските партньори в рамките на процедурата в установения срок.

Днес Теменужка Петкова съобщи, че през следващите месеци е необходимо да се продължи процесът на лицензиране на атомната електроцентрала и да се одобри техническият проект на съоръжението. Процедурата започна през 2008 г., но беше спряна със замразяването на строителството, уточни министърът. В никакъв случай не става дума за изтичане на конкретен лиценз, а просто за довършване, каза още Петкова.