Осем румънски студенти се очаква да пристигнат днес със самолет от Китай, във връзка с което на букурещкото международно летище Отопени са взети специални мерки заради смъртоносния коронавирус, съобщава сайтът Зиаре.

Студентите ще слязат последни от самолета и ще преминат по специален коридор, който е направен за пътниците, идващи от Китай.

В понеделник министърът на здравеопазването Виктор Костаке съобщи, че на международните летища в Румъния са създадени специални линии за достъп, предназначени за пасажерите, идващи от Китай, както и за всички китайски пътници.

"Всички пътници, които идват от Китай, получават специални въпросници и са инструктирани да се обадят на телефон 112 (в случай на нужда)", посочи здравният министър.

Осемте румънски студенти, пристигащи от Китай, ще бъдат отведени в медицинските кабинети на летището, за да преминат през подробни прегледи, посочва още Зиаре.

В началото на тази седмица 24-годишен румънски студент, пристигнал наскоро от Китай, беше приет в болница в североизточния град Бакъу със симптоми на грип. По-късно той беше прехвърлен в болницата за инфекциозни заболявания "Матей Балш" в Букурещ. Резултатите от изследванията показаха, че младежът не е заразен с коронавирус.