Матео Салвини, лидерът на италианската крайнодясна партия "Ла Лига", губи един от ключовите региони в страната - северната провинция Емилия-Романя.

Това показват предварителните резултати от регионалния вот, цитирани от "Би Би Си". Според данните от екзитпол центристката Демократическа партия печели между 49 и 51 на сто от гласовете.

В Емилия-Романя от края на Втората световна война насам управлява левицата. Това е сред причините Салвини да се фокусира върху победата именно в този регион на Италия.

Неговата партия по предварителни резултати получава между 43 и 45 на сто от гласовете, като окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно в понеделник.

Изборите, както посочва "Би Би Си", се възприемат като своеобразен тест за коалиционното правителство, в което популистите от "Пет звезди" обединиха сили с демократите за съставяне на нов кабинет.

Политическата криза дойде след изтеглянето на Салвини и "Лигата" от управлението на страната. Партията, която поддържа силен антимигрантски уклон, обаче не успява да спечели в регионите, където традиционно печелят леви партии.

Настоящият премиер Джузепе Конте също отхвърли страховете, че евентуална победа на "Лигата" ще доведе до нова правителствена криза, като подчерта, че регионалните избори засягат едва няколко италиански провинции.

Въпреки това се очаква Салвини да спечели в южния регион на Калабрия. В тази част на страната "Лигата" е в партньорство с друга крайнодясна партия - "Братята на Италия", както и с партията на Силвио Берлускони - "Форца Италия".