Временно задържане за срок до 40 дни поиска току-що бургаската Окръжна прокуратура за 42- годишният Олексий Левин, задържан в Бургас на 24-ти януари след специализирана полицейска операция.

Левин се е издирвал с червена бюлетина на Интерпол за тежко престъпление извършено в Украйна - умишлено причиняване на телесно увреждане с елементи на изключително изтезание, довело до смъртта на жертвата. Според украинското законодателство за това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 7 до 10 г. като давността не му е изтекла, подчерта наблюдаващия прокурор по делото за мярката за неотклонение на Левин. 

Държавното обвинение поиска украинецът на бъде задържан за срок до 40 дни, тъй като има реална опасност той да се укрие ако бъде пуснат на свобода. Като допълнителен мотив за най-строгата мярка, прокуратурата добави и вероятността обвинението срещу украинеца да бъде преквалифицирано по чл. 116 от НК за убийство.

42-годишния украинец поиска от съда домашен арест, тъй като имал сериозен здравословен проблем. Още в Украйна му били поставени 4 байпаса на сърцето. Левин каза още, че има медицински документи за това, но те останали в чантата на съпругата му, с която обитавал жилище в Бургас. Точно съществуването на договор за наем на имота в Бургас бе мотивът на служебния защитник да поиска по-лека мярка "Домашен арест".

Въпреки желанието на украинеца да бъде под домашен арест, съдът му наложи временна забравна в срок от 40 дни, като посочи, че един от мотивите за това е липсата на документ за самоличност на задържания.