Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност 30-годишния Сергей Михайлов от Монтана - виртуалния любовник на 38-годишната банкова служителка от Варна Невена Йорданова, която в края на ноември м.г. бе задържана и обвинена за източването на близо 1 милион лева от сметките на клиенти на банката.

Михайлов става вторият обвиняем по воденото досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, извършено като продължавано престъпление.

На 30-годишния мъж е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

38-годишната Невена Йорданова работила като специалистка от отдел „Банкиране на дребно“ в клон на българска банка във Варна. Тя е в ареста от края на ноември миналата година, след като стана ясно, че е присвоила над 1 млн. лева от сметки на вложители. Присвоените средства в периода от 1 януари 2018 г. до 21 ноември 2019 г. били превеждани на Сергей, с когото банковата служителка се запознала в интернет.

По време на виртуалната връзка младата жена изпращала с колети на куриерска фирма „Еконт“ присвоените средства. Изпращала и лични средства, включително и изтеглени от нея и нейни роднини кредити. Между нея и Сергей от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо, уточняват от прокуратурата.

Пред разследващите варненката обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед. Впоследствие се оказва, че това е истинското му име.

Разследването на досъдебното производство е възложено на екип от следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна.