При международна акция в девет държави на Балканите са заловени няколко човека. Спасени са и три жертви на трафик на хора. Две от тях са млади момче и момиче, които станали жертва на сексуална експлоатация.

"Акцията била в 16 нощни клуба в София, част от които вече не работят", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от Нова тв.

Намерени  са и 250 000 фалшиви евро, наркотици, фалшиви документи и много оръжие. Арестувани са и двама души, единият чужденец.

Килограм и половина дизайнерска дрога пък е заловена на границата, обясниха от районната прокуратура.

Наркотикът бил разпределен в малки дозички.

"В операцията на "Интерпол“ участие взеха 8 държави – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова. Беше сформиран оперативен щаб в централата на „Интерпол“ в град Лион, където бяга изпратени представители на различни държави. Операцията беше организирана към борбата с трафика на хора на Балканите, незаконната емиграция, както и за престъпления по линия на наркотици и оръжие“, разкри Милева.

На територията на България под надзора на главния прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции. В цялата страна бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация“, добави тя.

По думите й е бил засилен и контролът на границите, като по време на операцията на територията на град София на място са били изпратени прокурори на Софийска районна прокуратура, които съвместно с органите на МВР, са осъществявали контролен пункт. „В резултат на съвместната работа между Прокуратурата, МВР и „Интерпол“ бяха установени 3 жертви на трафик на хора, на които им беше оказано съдействие“, посочи Милева. Тя допълни, че са били предотвратени опити за незаконно преминаване на държавната граница и са установени издирвани лица, автомобили и документи.

"Бяха установени и огромни количества оръжие, наркотични вещества и парични суми“, каза още говорителят на главния прокурор.

По думите й в резултат на засиления контрол в нощните заведения, някои от тях са преустановили дейността си.