Учени от института по експериментални и клинични изследвания в университета на Льовен, Белгия установиха, че раковите клетки трупат липиди и така стават склонни да метастазират, съобщи Лента.

Ключова роля за това играе молекула, която може да отключи и да предотврати формирането на метастази в други органи, което е смъртоносният стадий на заболяването.

Учените установили, че съединението, наречено трансформиращ фактор на растежа бета (Те Же Еф - бета2), е решаващият фактор, отговорен едновременно и за натрупването на липиди, и за агресивното развитие на туморните клетки. Двата процеса се допълват взаимно, дори се оказва, че натрупването на мастни киселини благоприятства метастазите, защото раковите клетки използват струпаните липиди като енергиен склад. Мастните киселини позволяват на раковите клетки да преживеят в условия, които обичайно биха били пагубни за дефектните тъкани.

Лекарите под ръководството на Оливие Ферон, изследовател в университета на Льовен, доказват, че е възможно да се намали инвазивността на туморите и да се спре развитието на метастази чрез използването на специфични инхибитори на Те Же Еф - бета2, както и на вещества, които могат да блокират движението на мастните киселини или формирането на триглицериди.