Всички свързват Швейцария най-вече с банките, където най-големите богаташи държат авоарите си. Или поне беше до сега. Според последните данни на същите тези швейцарски банки, заможните им клиенти са започнали да теглят „големи количества пари“, за да си ги складират "сами“.

Оказва се, че богатите хора биха предпочели пачките им да са в някой сейф или частен склад, зависи колко много са наистина, вместо да са на безопасно място в банката.

Причината е проста – алчност.

Необичайното действие идва след пет години на „отрицателни лихви“. Швейцарските банки трябва да плащат на Швейцарската национална банка, за да не поскъпне франка прекалено много. Понякога банките плащат задълженията си като въвеждат такси върху най-богатите си клиенти.

Разбира се, сред хората, които целят да натрупат богатство, а не да дават пари на банката, подобна практика не е особено популярна. След тези пет години някои от най-заможните клиенти на швейцарските банки предприемат радикалните мерки, за да предпазят парите си.

Таксите, които банките трябва да плащат, бяха въведени през 2015 година. Те направиха трудно за тях печеленето на пари от ипотеки и заеми.

И докато някои молят клиентите си за сътрудничество по друг начин, по който банката може да печели пари, други взимат сумите от най-богатите си клиенти.

Разбира се, ако това не ви допада и искате да изтеглите огромна сума пари, пътят не е лесен. Богаташите, които искат да се откажат от услугите на швейцарските банки трябва да имат готов застрахователен план и място, на което да съхраняват парите си.