Президентът Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз с търговска война, след което даде срок за сключване на споразумение преди ноември.

„Европейският съюз е по-труден за сделка от всички. Те се възползват от нашата страна от много години”, заяви Тръмп пред „Фокс Нюз” в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, пише bg-voice

„В крайна сметка ще стане много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да поставим 25-процентни мита за техните автомобили”, посочи той.

Доналд Тръмп подчерта, че вярва, че ще постигне нова търговска сделка с Европейския съюз преди президентските избори в САЩ през ноември.

„Започваме преговори”, каза той. „САЩ са изгубили 150 милиарда или дори повече в течение на много години заради Европейския съюз”.

„Те имат търговски бариери, зад които не може да се търгува. Те имат мита навсякъде. Те правят нещата невъзможни. Откровено по-трудно е да се прави бизнес с тях, отколкото с Китай. Всичко, което трябва да направите, е да попитате Борис (Джонсън- бел.ред.)”, каза Тръмп.

Той добави, че е говорил с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Давос.

„Не го казвам от сила или от слабост, просто казвам, че трябва да го направят. ЕС отказа да преговаря с президента Барак Обама или президента Джордж Буш. Аз и те, както казват… ще постигнем споразумение”, заяви Тръмп.

Междувременно стана ясно, че Тръмп иска да произнесе речта си "За състоянието на съюза" по план, дори ако продължава процесът по импийчмънт, предаде Асошиейтед прес.

Пред медиите в Давос Тръмп каза, че произнасянето на годишното обръщение към нацията на 4 февруари е много важно за това, което прави.

По-рано се появиха предположения, че Белият дом ще поиска отлагане на речта, за да не тя бъде засенчена от започналия във вторник процес в Сената. Възможно е той да не завърши до датата на произнасяне на речта, която беше определена от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Миналата година речта "За състоянието на съюза" беше отложена поради спирането на работата на федералното правителство.