Процесорът на бъдещия iPhone ще се окаже по-мощен от процесора на лаптопите MacBook Pro, прогнозира анализаторът от Macworld Джейсън Крос, цитиран от Лента.ру.

Очакванията на Крос се основават на спецификации от предходните чипове на Apple и на информация, до която той се е добрал в мрежата. Експертът смята, че тази година Apple ще премине към нова технология с петнанометров процесор, която ще увеличи плътността на транзисторите в чипа A14. Така на платка с площ от около 100 квадратни милиметра ще бъдат поместени около 13 милиарда транзистора. За сравнение процесорът за линията iPhone 11 - A13 - има около 8,5 милиарда транзистора.

Крос припомня, че сегашният процесор получи около 3400 точки при тест за производителност от Geekbench. Експертът смята, че производителността на A14 ще надхвърли 5000 точки, което надвишава мощността на много компютри на пазара. По-специално процесорът на 15-инчовия MacBook Pro има производителност от 5000 точки, чиповете на много Android смартфони - на ниво от 3000 точки.

Според експерта производителността на iPhone GPU ще се увеличи с 50% поради увеличаване на производителността на чиповете. Това ще повлияе положително на оперативността на взискателни приложения като игри или видео редактори. Като важна тенденция на пазара на процесори MacWorld определя използването на изкуствен интелект за обработка на изображения, поради което Apple отново ще подобри качеството на снимане. Поддръжката за хардуерно кодиране, според Крос, ще ви позволи да снимате видео с висока разделителна способност.

Освен това анализаторът прогнозира, че новият iPhone ще получи поддръжка 5G и модем Qualcomm X55, с които е свързано уреждането на спорове между Apple и Qualcomm. Подобен модем ще се доставя и за смартфони с Android, заключи експертът.

На 13 януари инсайдерите потвърдиха падащото издание на iPhone с поддръжка на мрежи от пето поколение. През декември уважаван анализатор заяви, че през 2020 г. Apple ще пусне пет смартфона, а един от тях ще се покаже през март.