Българският лекарски съюз предлага потребителската такса за преглед при джипи и специалист от извънболничната помощ да бъде задължителна за всички граждани. Това съобщи експертът на съсловната организация д-р Димитър Петров, цитиран от "Преса". В момента таксата е 2,90 лв., но от нея са освободени децата, инвалидите първа група, социално слабите, студентите и огромна група пациенти с най-различни заболявания. С решение на депутатите от януари тази година пенсионерите плащат само един лев за преглед, но разликата до 2,90 лв. се поема от бюджета.
Според лекарския съюз ако държавата смята, че някои граждани трябва да бъдат освободени от такса, то тя трябва да поеме плащанията за тях. „Парите не трябва да бъдат по перо „Здравеопазване" в бюджета, защото това са социални разходи", подчерта д-р Петров. Той допълни, че най-ниската цена за преглед в извънболничната помощ в Европа е 25 евро. У нас джипитата получават от касата 4,50 евро, а специалистите - 9 евро за преминал пациент.
Медиците настояват още вноската, която държавата внася в НЗОК за децата, да стигне пълния размер от 8% вместо сегашните 4%. „Това трябва да стане още от средата на тази година. Така в касата ще влязат 160 млн. лева, колкото се очаква да бъде и дефицитът", посочи д-р Райчинов.
„Тези групи са освободени още когато е замислян моделът на здравното осигуряване", коментира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер. Според нея справедливо би било държавата да започне да плаща пълната вноска за децата. „Това може да стане още от следващата година и поетапно да се случва и за другите групи", обясни Джафер.