Филмът "Физика на тъгата" не успя да стане финалист за награда "Оскар", показаха номинациите за наградата, обявени току-що.

Филмът на Теодор Ушев обаче все пак бе в краткия списък от 10-те най-добри късометражни аниминирани филми според академията. "Физика на тъгата" е създаден по мотиви от едноименната книга на Георги Господинов. Това е второ успешно сътрудничество между двамата, след като "Сляпата Вайша" на Ушев по разказ на Господинов стигна до номинация за "Оскар" през 2017 г.

Миналата година филмът получи специалната награда - почетен диплом (special mention) от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто за "впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка".

27-минутният филм на Ушев, озвучен на английски от Росиф и Доналд Съдърланд, направи своята световна премиера в рамките на фестивала и бе отличен от журито в категорията за най-добър късометражен канадски филм. Това е първият в историята анимационен филм, направен с енкаустика – рядка и специфична живописна техника, при която се използва нагорещен восък и различни бои и пигменти. Към момента филмът е донесъл на своя автор общо 5 награди от четирите най-важни големи филмови фестивала в Канада – фестивалите в Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал. Българската премиера на филма беше на 17 ноември в зала 1 на НДК в рамките на "Киномания".