Независимо дали тревожността ви кара да се чувствате физически зле или ви държи будни в продължение на безброй часове, това може да бъде доста неприятно. Това може да окаже влияние на почти всяка област от живота ви, пише Businessinsider.

Ако разберете какво всъщност представлява безпокойството и как може да го контролирате,то няма да продължи да оказва толкова голямо влияние върху живота ви. Ето защо експерти по психично здраве изготвиха списък с това как точно влияе безпокойството на живота ни.

Ето ги и тях:

1.Тревожността е предназначена да ни пази от неприятности

Тревожността е нормална, здравословна емоция, предназначена да ви предупреди за опасност. Ако не изпитахте тревожност, нямаше да избягате от горяща сграда и няма да се оглеждате в двете посоки, преди да преминете през улицата. Но има ситуации от живота, в които тревожността ви подава „грешни сигнали“ и се тревожите напрано, като това по някога може да не ви е от полза. Ако например ви е „страх“ да говорите пред публика и това ви смущава, трябва да се научите как да спирате фалшивите сигнали на опасност.

2. Тревожността влияе на цялото ви тяло

Повечето хора говорят за безпокойството като за емоция. Но тревожността се отразява и на мозъка и тялото ви. Когато се чувствате притеснени, е по-вероятно да мислите за неща, които подхранват вашата тревожност. Може да започнете да мислите само за лоши неща и вашето тяло ще отговори съответно. Вашата сърдечна честота и кръвното ви налягане могат да се ускорява.

3. Тревожността не е рационална

Лесно е да повярваш, че безпокойството ти означава, че си в опасност. Но тревожността не винаги е рационална. Може да се почувствате притеснени, когато сте в безопасност и сте си у дома. Или може да изпитате  безпокойство, когато седите на бюрото си. Как реагирате на повишена тревожност има голяма разлика в това колко дълго трае и как се чувства. Много често, когато хората се опитват да се противопоставят на тревожността, това не е добре, защото тя се засилва.