Експонати на русенския музей разказват историята на проникването на порцелана в България. Те са публикувани в книгата "Контрасти - хуморът и сатирата в порцеланвата пластика" на Анна Збросская-Люнгснес. Каляска с кон и кочияш от майсенски порцелан, сервиз за хранене със супник от края на 19 век и порцеланов комплект за подправки от първата половина на 20 век от Историческия музей в Русе са включени в изданието. Там те съжителстват с вещи, притежавани от Музея на изкуството "Метрополитен" в Ню Йорк, Националния музей на Щутгарт, Музея на порцелана във Флоренцияи др. 

Изданието съдържа 72 илюстрации на порцеланови фигури, производство на 10 фабрики от 18 век, някои от които като "Майсен", например, функционират и днес.

Колекцията от порцелан и фаянс на РИМ съдържа над 200 образци от средата на 19 до втората половина на 20 век. Най-ранни са фаянсовите сервизи за хранене произведени в Англия и декорирани с мотиви от китайски пейзажи в бяло и синьо. Най-многобройни са предметите от началото на 20-ти век в областите Тюрингия, Бавария, Силезия и представляват трапезен порцелан (сервизи за хранене, фруктиери, подноси), хигиенен (комплекти от леген, кана, сапунерка), порцелан за украса (вази, статуетки). 

Авторът на книгата инж.Анна Збросская-Люнгснес заедно със съпруга си норвежец притежава колекция от 110 порцеланови скулптури от 18, 19 и 20 век.