В България законът е това, което Борисов казва и поръчва. Това пише в свой анализ авторитетното германско издание "Шпигел", озглавен "Дъното в ЕС". 

"Законът е това, което Борисов казва и поръчва, понякога по телефон или текстово съобщение"... "За него е важно да не се проявява като автократ, но неговата система няма много общо със същинското върховенство на закона", пише авторът Кено Версек. 

Заглавието на материала идва от факта, че "страната ни винаги се нарежда на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите и не без основание". 

"Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.", започва статията си Версек. 

Той пише, че страната ни получи много добри оценки тази година като докладът, публикуван в края на октомври, посочва, че България работи "последователно" в борбата с корупцията и организираната престъпност, казвайки, че "консолидира своята правна и институционална структура". 

За първи път Комисията на ЕС също обеща на България евентуално прекратяване на мониторинга. "Това ще премахне едно от последните средства за оказване на натиск от страна на ЕС за влияние върху реформите в страната".В материала пише, че е "озадачаващо" как Европейската комисия стигна до положителната си оценка в доклада. 

"Във всеки случай реалността в България е много различна. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната повече от десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява в по-строг стил", подчертава Версек.

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз, пише "Шпигел". "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня изданието. 

"Заради „Апартаментгейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите", пише още Версек, цитиран от bTV. 

В материала се добавя, че в страната почти няма независими медии. На корумпираната общественост рядко ѝ се налага да се страхува от корумпирани български политици, предприемачи и държавни служители, защото медийният пазар вече е почти напълно разделен между олигарси, които също контролират политически партии или са близо до тях", пише "Шпигел".