Ливан е получил от Интерпол днес международна заповед за арест за отстранения шеф на френско-японския автомобилен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон, съобщи пред Ройтерс източник от ливанското правосъдие.

Искането - червена бюлетина на Интерпол, с която властите се призовават да арестуват издирвания - е било получено от ливанските сили за вътрешна сигурност и предстои да бъде отнесено към съдебните органи, посочи източникът.

Гон избяга в Бейрут от Япония, където е обвинен във финансови престъпления.

Източникът, пожелал анонимност, посочи, че все още не е взето решение във връзка със заповедта за арест.

При други случаи, когато Ливан е получавал червена бюлетина за ливански граждани, пребиваващи в страната, заподозрените не са били задържани, но паспортите им са били конфискувани и е била определяна гаранция, посочи източникът.

Карлос Гон е решил да избяга от Япония, след като е научил, че гледането на делото му е отложено за април 2021 година и защото не му било разрешено да говори със съпругата си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

На 31 декември бе съобщено, че Гон е избягал от Япония в Ливан. Същия ден той самият потвърди този факт, обвинявайки японското правосъдие, че действа несправедливо и пристрастно.