Непочистен комин в жк „Чародейка“ вдигна на крак вечерта на 30 декември екипите на три противопожарни автомобила. Сигналът е бил подаден от притеснени съседи от последния етаж на вход А в осеметажния блок 212, които видели гъст дим от покрива и се изплашили. Част от обитателите на апартаментите се евакуираха превантивно, докато се установи има ли някаква опасност, предаде Русе Медиа.

До инцидента се е стигнало, след като семейство на първия етаж запалило печката си на дърва заради студеното време. Тъй като коминът на блока не е чистен отдавна и е наслоен със сажди и мръсотия, се е получило задимяване. На място били изпратени три екипа на пожарната, екип на полицията и линейка на „Спешна помощ“. След като станало ясно, че няма пожар, единият противопожарен автомобил се е прибрал.

Подобни сигнали и инциденти тепърва предстоят със застудяване на времето, тъй като започва паленето на печки, а комините не се чистят, коментира директорът на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“-Русе комисар Димитър Павлов.

Отделно ситуацията се усложнява, тъй като много от хората извеждат аспираторите в кухните си към комините, които не са пригодени за това. Там се наслоява мазнина, която не се чисти и допълнително улеснява запалването.