Mitsubishi Motors реши да спре разработването на нови дизелови двигатели, научи Nikkei. Японският автомобилен производител ще елиминира версиите на ключовите си модели автомобили с този тип гориво до края на 2021 г. и значително ще намали размера на съществуващия си бизнес с дизелови автомобили.

Глобалните продажби на дизелови коли се очаква да намалеят с 40% през следващото десетилетие, като най-големият спад се очаква да бъде в Европа.

Nissan Motor, другият голям японски производител, вече прекрати разработването на нови дизелови мотори, като тенденцията се разраства в цялата индустрия.

Разработването на дизелови двигатели от Mitsubishi Motors ще бъде ограничено до модернизиране на съществуващите модели. През 2021 г. ще отпаднат дизеловите модификации на два ключови модела, включително Outlander.

Предложенията с дизелови двигатели ще бъдат ограничени до малки камиони и някои SUV модели в Европа и САЩ, както и Delica D:5 - миниванът, масово произвеждан в Япония.

Mitsubishi Motors очаква процентът на дизеловите превозни средства, които изгражда, да падне под 20% от общия брой през следващите две до три години, след като през 2018 г. беше 24%.

Nissan, част от тристранния бизнес съюз с френските Renault и Mitsubishi, планира изцяло да прекрати производството на съществуващи дизелови двигатели до края на 2020-те. Renault, който възнамерява да сведе броя на своите дизелови автомобили до минимум, очаква продажбите на този тип задвижване да спаднат наполовина до края на 2022 г. спрямо нивата от 2017 г.

Японските автомобилни производители се оттеглят от продажбите на дизелови автомобили в Европа. Toyota Motor през 2018 г. обяви, че ще прекрати продажбите на дизелови леки автомобили поетапно. Honda Motor планира да спре продажбата на дизелови коли до края на 2021 г.