Анисия раздала огромното си богатство на бедните и загинала от меч заради вярата.

Тя била надарена с всички земни блага. Родителите й били добри, благочестиви и много богати, проявявали големи грижи за нейното възпитание. От дете Анисия обикнала Бог повече от всичко на свет. Бързо напредвала във всички науки и родителите й се радвали на успехите на дъщеря си.

Още съвсем млади Анисия загубила родителите си и наследила огромно богатство. Но то я плашело, защото знаела, че в богатството има много изкушения, че то често възбужда в човека гордост и пустославие и че лесно отдалечава от Бога. Най-после решила да раздаде всичко на бедните и продала имотите си. 

Анисия посещавала болници и затвори, носейки на нещастните щедри помощи. Но не само с пари помагала Анисия – тя прислужвала на болните, давала им лекарства, превързвала им раните, служела им с усърдие и любов. Като раздала богатството си, тя сама почнала да живее в крайна бедност, като прекарвала дните в работа, а нощите в молитва. 

В това време имало ужасно гонение против християните и който убивал християнин, не се смятал по закона виновен в убийство. Веднъж Анисия отивала на църква и забелязала на улицата необикновено явление: тоя ден езичниците извършвали някакъв идолски празник. Един войник видял Анисия и извикал да спре, понеже искал да я принуди да принесе жертва на идола. Той я хванал, за да я заведе в езическия храм.

Анисия се съпротивила. Тогава той извадил меча си и я убил (298 г.). Християните с благоговение погребали тялото й.