"Лего: Филмът" - голямата анимация от малкия свят на световноизвестния конструктор, изглежда абониран за първото място в северноамериканския боксофис на големия и масов екран.

Резултатът тази седмица е 31,5 милиона щатски долара, според предварителните данни на Ексибитър рилейшънс (Exhibitor Relations), публикувани в неделя.

Филмът, който разказва историята на малкия човек, който трябва да спаси света, надхвърли 183 милиона долара от пускането му на масовия екран миналата седмица.

На втора финансова позиция в кинокласацията на Северна Америка е филмът "Три дни да убиеш" (3 Days to Kill), в който Кевин Костнър е таен агент на последна мисия. 12,3 милиона за първата му седмица на масовия екран.

В "Три дни да убиеш" Кевин Костнър се подвизава като елитен наемен убиец, който изведнъж разбира, че е безнадеждно болен. И ето - "работодателите" му предлагат животоспасяващо експериментално лечение срещу една последна мисия.

Сега той има три дни, в които трябва да премахне един от най-големите международни терористи.

И тук се появява, по-точно изригва вулканът Везувий, който засипва римският град Помпей, за да "съхрани" ежедневния му бит за бъдещите поколения под слой вулканска пепел. Историята на катастрофата от 79-та година, разказана по холивудски, донесе на продуценти и разпространители 10 милиона долара и трета позиция в боксофиса през първата седмица на "Помпей" в кината.

На четвърта позиция, смъквайки се се едно място от миналата седмица, е версията от 2014 на Робокоп (Robocop) с 9,4 милиона долара от продадени билети в САЩ и Канада. Тук нещата са почти ясни и ... 43,6 общо от началото на шествието на масовия екран.

На пето място, също надолу с една позиция, е филмът, за който се вдига много шум - "Пазители на наследството" (The Monuments Men) на Джордж Клуни с Бил Мъри и Жан Дюжарден - 8,1 милиона долара (58,1 милиона щатски долара общо). Историята е за спасяването на културни ценности от лапите на нацистите през Втората световна война, погледнато през очите на американците.

Любопитно е, че докато метеоролозите все още поставят големи части от САЩ и Канада в царството на Снежната кралица, филмът за нея продължава да се съпротивлява на пролетта - "Замръзналото кралство" (Frozen) е на осма позиция, събрал още 4,4 милиона и с общ сбор дотук 384,1 милиона щатски долара.