Американската космическа агенция НАСА представи марсохода, който ще бъде изстрелян към Марс през юли 2020 година. Представянето на машината премина при строги мерки за сигурност - журналистите бяха облечени в предпазни костюми, като не им е било разрешено да носят вълнени дрехи или да са използвали парфюми, съобщават щатските медии.

Крис Чателиър от проекта обясни, че стремежът е да бъда открити следи от живот на Марс и не може да се допусне замърсяване на средата с бактерии или други организми от Земята.
 
Апаратът трябва да кацне в кратера "Джезеро" на Марс, където не само ще търси следи от живот, но и ще извършва опити, които да подготвят хората за кацане на Червената планета.

Междувременно Китай успешно изстреля една от най-мощните ракети в света, което е първа стъпка от планираната мисия до Марс, която също е планирана за 2020 година. На бордана ракетата се е намирал комуникационен сателит от ново поколение. Според китайски експерти мисията на сателита ще промени позицията на Китай от последовател в лидер в космическите комуникации.