Най-малко трима служители на руското военно разузнаване ГРУ са пътували до Барселона в периода ноември 2016 - декември 2017 г. - преди свикания от местните власти в Каталуния референдум за независимост. Това показва разследване на групата за разследваща журналистика Bellingcat, проведено съвместно с испанския вестник "El Pais" и Civic Media.

"Най-малко трима служители на руското ГРУ са пътували до Барселона от ноември 2016 г. до декември 2017 г.", се казва в съвместна публикация на разследващите.

Става въпрос за Денис Сергеев, Алексей Калинин и Михаил Опришко. Всички принадлежат на елитна военна група в рамките на ГРУ, известна като Отдел 29155, чиято дейност се разследва от Върховния съд на Испания.

Сергеев, ветеран от ГРУ с генералски ранг, е най-активният от тримата по отношение на Каталуния. Той е и първият посетил Барселона. На 5 ноември 2015 г. Сергеев предприема директен полет от Москва под фалшивото име Сергей Федотов. Шест дни по-късно той се връща обратно в руската столица, но не от Каталуния, а от швейцарския град Женева. Не се знае колко дълго е останал в Барселона.

Между първото му пътуване до Каталуния и последното - на 29 септември 2017 г., само два дни преди неоторизирания от испанските власти референдум на 1 октомври - той посещава региона още няколко пъти.

През това време на посещенията му той често минава през Швейцария на връщане обратно за Москва.

Алексей Калинин и Михаил Опришко, другите двама заподозрени агенти от отряд 29155, според данните на Bellingcat, са пътували до Барселона само по веднъж.

Визитата на Калинин е на 14 декември 2016 г. В Барселона той пристига под името Алексей Никулин - месец след посещението на Сергеев. Той се прибира обратно в Москва три дни по-късно, но също не директно от Каталуния, а минава транзитно през Рим.

Калинин се смята за един от най-активните членове на ГРУ. Неговото присъствие е установено не само в Европа, но и в Китай, Турция, Израел и Дубай, сочи информация, събрана от медийната фондация Civica.

Източници на El Pais в испанската полиция признават, че са били наясно с съществуването на този агент и неговата предполагаема връзка с шпионски операции в други европейски държави. Но те отказват да потвърдят дали се смята, че той е замесен в някакъв опит за дестабилизиране на Испания чрез подпомагане на каталунското сепаратистко движение.

На практика Калинин отдавна е попаднал в радара на западните разузнавателни служби заради предполагаемото му участие в други операции.

Той също е в списък на десетина имена, свързани с отдел 29155, които са под наблюдение от британските, френските и швейцарските контраразузнавателни служби при разследването на дейностите на ГРУ, коментира източник на Bellingcat от разузнаването на една от трите държави.

Третият руски шпионин Михаил Опришко е пристигнал в Барселона през декември 2017 г., след като на 27 октомври същата година испанското правителство пое директно управлението на Каталуния заради приетата от местния парламент декларация за независимост.

Към момента не е изяснено колко време е останал Опришко в Испания.

Звено 29155 е съставено от около 20 души с различни и допълващи се способности, включително експерти по компютри, технологии, криптография и дори медицина; всички с задълбочени познания за боравене с оръжие.

Ключовото лице в отдела е Сергеев/Федотов. Роден през 1973 г. в Ушарал, малък град в днешен Казахстан, Сергеев служи в сибирската армия, докато не бъде преместен в Москва.


Ранна снимка на Денис Сергеев

Там той се записва в Елитната дипломатическа военна академия, която е известна като "Консерваторията", от която ГРУ събира кадрите си. След това той става високопоставен офицер, разположен във висшите нива на военните разузнавателни служби - онези, които работят с нормалната си идентичност, но с определено ниво на прикритие. Покритието му е на управител или акционер на поне осем руски компании.

През 2010 г. му е дадена нова самоличност - Сергей Федотов. С нея той оперира в Европа, Азия и Близкия изток, според западните разузнавателни служби, които го проследяват през последните години. През 2015 г. той посещава в България по времето, когато търговецът на оръжие Емилиян Гебрев става мишена на два опита за покушение.

През 2016 г., преди и след референдума за Brexit - присъствието му бе открито във Великобритания, според задълбочено разследване, проведено от Bellingcat, The Insider и Respekt

Името му обаче излезе на яве покрай случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Според източници от испанските дипломатически кръгове, испанското правителство отдавна е подозирало Русия, че се намесва във вътрешните работи на Испания.

"От пролетта на 2018 г. и след случая Скрипал, британските и американските служби предоставяха информация за няколко дестабилизиращи операции, предприети от руснаците на Запад, включително в Испания, като вниманието им е било съсредоточено именно върху Каталуния", коментира един от събеседниците на разследващите.

Националният съд на Испания, както беше съобщено по-рано, разследва намеса на руските спецслужби в провеждането на референдума в Каталуния през 2017 г.

Кремъл и руското външно министерство категорично отрекоха какъвто и да е вид намеса в Каталуния или вътрешните работи на Испания. В края на ноември руското правителство обвини някои испански медии, че имат „нездравословен интерес“ да върнат „полузабравения въпрос“, обвинявайки ги в "антируска кампания".