Паметта на загиналите български войници в Кербала бе почетена днес в Русе. В деня, в който се навършват 16 години от атентата срещу база „Индия“, близки, приятели и колеги се поклониха на гроба на офицерски кандидат Антон Петров, който е една от петте жертви, дадени от българската армия.

16 години семейството на Антон Петров продължава да пази жив спомена за русенския рейнджър, който си отиде едва на 26 години. На този ден всяка година близките му организират скромна церемония, на която винаги присъстват и колегите на Антон от бившата 68-а бригада „Специални сили“, която сега е част от Съвместното командване на специалните операции.

„За поредна година да отдадем почит на нашия колега, който си отиде без време. Никой не заслужава тая участ, но за съжаление такава ни е професията, такава ни е работата, постоянно всеки ден се сблъскваме с различни опасности и за съжаление това се случи с тях“, сподели майор Стоян Асенов, предаде Русе Медиа.

Военните и близките поднесоха венци и цветя на гроба на русенския рейнджър, на чието име майката Иванка Петрова е учредила и стипендия. Тя се дава вече 15 години на изявен ученик от Гимназията по корабостроене, която е завършил и покойният й син. Това е начин да се пази жива паметта за Антон.

„Всеки, който го уважава и го обича, днес е тук. Това е неговата памет, ние я носим в сърцето си и благодаря на всички, че отново сме на този ден, в уречения час, тук пред паметника – негови колеги, приятели, близки“, каза развълнувана Иванка Петрова.

Своята почит към Антон Петров изрази и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който изпрати съболезнователен адрес до семейството.