Преди 16 години - на 27 декември 2003 г. петима български военнослужещи загубиха живота си при атентат с камион бомба срещу база "Индия" в иракския град Кербала, а десетки бяха ранени.

При терористичната атака загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

Какво се случи?

По обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продалжил да се движи към сградата.

Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на "Индия".

След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала - непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Днес от 11 часа в Плевен духовници от Плевенската митрополия ще отслужат панихида пред паметната плоча до КПП на войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и ще бъдат положени венци и цветя. Паметната плоча е за загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив също ще почете паметта на колегите си, загинали при атентата. Поклонение ще има и на гроба на Антон Петров в Русе.