Хората обичайно се стараят да харчат умно, но проявата на разум в този процес не означава непременно, че изборът винаги трябва да пада върху наглед най-финансово изгодното нещо. Понякога цената си струва, а евтиният еквивалент се оказва загуба на време и опит. 

„Повечето хора харчат за неща, които всъщност не ги интересуват“, коментира финансовият експерт Стефани О‘Конъл пред Business Insider. Затова, смята тя, първата стъпка е човек да определи приоритетите си, след това да проследява разходите си и да види дали парите му отиват в съответната посока. Ако е нужно, се правят корекции. 

Добре е да се мисли и за добавената стойност от покупката на даден продукт или услуга. „Помага ли ви да спестите време, или да избягвате нещо, което не обичате да правите, прави ли ви по-уверени, ще помните ли дълго преживяването“, подсказва Роджър Ма, сертифициран финансов планьор. 

По-долу са изброени шест скъпи неща, които според Ма и О‘Конъл си струват напълно парите:

1. Образование 

Инвестицията в себе си си заслужава, защото трупането на знанията води до увеличаване на човешкия капитал и впоследствие човек може да си извоюва по-добра работа, заплата, стандарт на живот. А и всяко ново умение ни развива и разнообразява. 

2. Пътуване 

То може да е полезно за тялото, сетивата, цялостното благосъстояние. Изследванията показват, че хората са по-щастливи, когато харчат парите си за преживявания, отколкото за материални неща. 

3. Матрак 

Сънят е от съществено значение за доброто здраве, затова и матракът е важен – за да ни осигури максимален комфорт през нощта. Прекарваме около 8 часа в леглото си и почивката се отразява пряко върху физическото и менталното ни здраве. 

4. Дрехи, които ни пасват 

Ако дрехите не ви отиват и не са подходящи за вашата фигура, няма да изглеждате добре, независимо от дизайнера или марката. „Без значение каква цена плащате, уверете се, че те ви отговарят“, коментира Ма. Съветът на специалистите е да не се мисли за брандове, а за най-точните модели. Понякога това означава допълнителни разходи за прекрояване, скъсяване и пр. 

5. Услуги, които пестят време 

Времето е единственото, което не можем да върнем – в това са съгласни и Ма, и О‘Конъл. 

6. Време за здраве 

Кой не би искал да инвестира в собственото си здраве? Според О‘Конъл това е най-важният разход. Плащането за неща като спорт или качествена и свежа храна осигурява не само физическо благосъстояние, но и ментално такова, особено на фона на забързания и стресов начин на живот днес.