Зимата също е време за пътуване с лека кола, понякога и в чужбина. Но дори и в близките страни могат да се очакват зимни пътни условия със сняг и черен лед. Достатъчно основание да подготвите добре автомобила си за зимата и да се запознаете с актуалните правила за зимното оборудване през зимата в Европа.

Вторият по големина автомобилен клуб в Германия- ACE, предоставя информация за зимните условия на шофиране и по-строги правила за безопасност, цитирана от auto-press.net.

Германия: В случай на черен лед, хлъзгав сняг, киша, лед или замръзване, шофирането е разрешено само ако гумите имат етикет M + S или още по-добре новия алпийски символ, планинската пиктограма със снежинка.

Белгия: Няма общо изискване за зимни гуми. Необходимо е използването на M + S или зимни гуми на ос. Снежни вериги са разрешени по пътища, покрити със сняг и лед.

Дания: Няма общо задължение за зимни гуми. Снежни вериги са разрешени от 1 ноември до 15 април.

Франция: Във Франция няма общо изискване за зимни гуми. В зависимост от времето, зимните гуми или вериги за сняг могат да бъдат слагани за кратко време обозначено с помощта на пътни знаци. Изисква се и минимална дълбочина на профила 3,5 милиметра. Като алтернатива могат да се използват и снежни вериги.

Италия: В Италия зимните гуми са задължителни за различен период от време. За да сте на подсигурени, трябва да шофирате със зимни гуми между 15 октомври и 15 април и да разберете за всички специални разпоредби във ваканционния регион, преди да пътувате.

Холандия: Няма общо изискване за зимни гуми. Снежни вериги са разрешени по изцяло заснежени пътища.

Австрия: В Австрия, както и в Германия, важи ситуационното изискване за зимни гуми. Прилага се за превозни средства с максимално бруто тегло на превозното средство до 3,5 тона. През периода от 1 ноември до 15 април при зимни условия като киша или лед автомобилите и камионите могат да се движат само с гуми "M + S", "M.S" или "M&S" и символите на снежинката като зимни гуми. Позволени са също така и вериги за сняг на поне две задвижващи колела.

Полша: Няма общо изискване за зимни гуми. Снежните вериги са разрешени само по пътища, покрити със сняг и лед.

Швейцария: В Швейцария няма изискване за зимни гуми. Но тук правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да могат да владеят автомобила си. Следователно преминаването към зимни гуми може да бъде полезно.

Словения: Задължително за зимни гуми от 15 ноември до 15 март всяка година. Снежни вериги са разрешени.

Чехия: От 1 ноември до 31 март зимните гуми са задължителни при зимни условия или при специално поставен знак.

Румъния: Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

Хърватия: Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни в периода 15 ноември - 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на приблизително 106 евро.

В Кипър, Малта, Португалия и Гърция зимните гуми не са задължителни.