От година и половина основателят на социалната мрежа Facebook, Марк Зукърбърг, е ангажиран със скандала около „Кеймбридж Аналитика“, а оттогава насам даде интервюта за редица американски медии. Отказа обаче да седне пред журналист на британския „Гардиън“, което подтикна екипът да създаде алгоритъм с вградени общо над 200 хил. думи от интервюта, речи, постове и показания на 35-годишния милиардер от последните три години.

„Зукърбот“ е разработен съвместно с Botnik Studios – ето част от това, което сподели специално за „Гардиън“.

Здравей, Марк, много благодаря, че се съгласи да говориш пред „Гардиън“. Да преминем направо към въпросите. Ти произнесе важна реч за това колко е важно Facebook да дава глас на хората. Как Facebook дава глас на хората, Марк?

–Първо, искам да благодаря на всички вас, че сте част от мисията ми. Целта на Facebook е да достави интернет за хората в дигиталната стая. Той е свързан с доларите за реклама за хората, които да могат да платят. Вярваме в изграждането на платформа с 8 млрд. долара гласове за бащи, които са гладни за кафе.-

Смяташ ли, че Facebook е направил света по-добро място?

–Facebook е щастливата версия на моята същност. Аз съм много запознат с хората и... Определено съм силно за консумацията на бейзбол. Притятели, можем да направим нещо по-добро от забраняването на дезинформацията и танцуването във въздуха. Искам да уловя добрите новини тук, в Калифорния: хората кликват върху Facebook, докато не го заобичат.

Какво би направил, ако някой представи неопровержими доказателства, че Facebook е лош за света?

–Ето в какво мога да ви уверя: Ако смятате, че Facebook е сила за Facebook, ще бъдете курирани офлайн и нашите приятели ще ви помогнат да премахнете лошите речи от предпочитанията си.

Тази година бе свързана с това как Facebook влияе върху демокрацията. Вярваш ли в демокрацията?

–Вярвам в мечтите за цел и надежда. Всъщност вярвам, че е вдъхновяващо за всички да бъдат предприемачи. Но, също така, за мен да бъда посредник между хората и бъдещето на интернет.

Много се говори за милиардерите тази година. Смяташ ли, че те трябва да съществуват?

–Аз съм много повече от едно огромно количество пари. Аз съм куп неща, което означава, че ако не съществувам повече, няма кой друг да се увери, че караме този компютър да прави всичко – от управление до научни изследвания. Това ли е интернет за мен? Това ли е интернет за всички? Предполагам, че ще решим това в бъдеще. (продължава на следващата страница).