Християнското семейство се събира довечера около масата на Бъдни вечер, както се нарича денят преди Рождество Христово. Бъдни се свърза с бдение, както и с бъдеще, символиката подсказва за предстоящото чудо.

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа и Мали Божич. Според традицията на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Обичаят изисква да се сложат на масата храни, които набъбват, за да растат късметът, щастието, здравето и плодородието.

Централно място заема содената питка с паричка - в чието парче е парата, той ще е най-големият късметлия. Сервират се боб, зелеви сарми с ориз, пълнени сухи чушки, тиквеник, ошав, орехи, плодове, чесън и др. На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол, за да не влязат в къщата болестите и раздорите. 

Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви през следващата година. Масата не се вдига, според вярванията - за да могат да дойдат близките покойници да вечерят.

В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря, настъпва светлина, която могат да видят само праведните, а желанията се сбъдват.