Част от духа на Коледа са и коледните чорапи с лакомства и подаръци в тях. В очакване на коледната нощ по целия свят се спазва един интересен ритуал – закачането на голям коледен чорап над семейното огнище, в който дядо Коледа да остави подаръци за децата.

Тази традиция се практикува десетилетия наред. Въпреки това повечето хора не знаят точната история на коледните чорапи. Малко е известно защо се прави това и откъде идва.

Ето една от легендите:

Живял някога богат мъж, който имал три дъщери. Съпругата му починала и трите момичета останали на неговите грижи. След като загубил цялото си състояние в безсмислени или неуспешни предприятия, те били принудени да се преместят с малка схлупена къщурка, където девойките сами готвели, чистели и шиели дрехите си.

Когато дошло време да се омъжват, бащата с ужас си дал сметка, че те нямат никакво зестра и по тази причина не могат да си намерят добър съпруг.

Свети Никола знаел за тревогите му и искал да помогне, но не можел да го направи през деня. Една нощ той спрял до прозореца на къщата, надникнал и видял, че всички са си легнали. До камината видял чорапите на трите сестри, изпрани и оставени да съхнат.

Свети Никола се качил на покрива и пуснал през комина три кесии със злато, които паднали в чорапите на девойките. На следващата сутрин, когато момичетата се събудили, открили в чорапите си достатъчно злато, за да се омъжат.

Не пропускайте и Вие да закачите своите чорапи край камината или елхата, за да може Дядо Коледа да Ви да ги напълни с изненади.