Илон Мъск и компанията му Tesla са стъпка напред към построяването на първата си автомобилна фабрика на родната територия на Volkswagen, Daimler и BMW – Tesla сключи договор за покупка на земя в Германия, пише Bloomberg.

Представители на германската провинция Бранденбург са одобрили текстът на договор с Tesla за продажбата на 300 хектара (741 акра) земя, което колкото близо 300 футболни стадиона. Парцелът се намира в градче недалеч от столицата Берлин. Американската компания, произвеждаща едноименните електромобили, също така е подала пет обвързващи документи към местната агенция за околната среда, за да получи одобрение за завода.

„Ние достигнахме две допълнителни цели преди Коледа. Това ме изпълва с оптимизъм, че този изключителен проект може да се придвижи още напред през следващата година“, коментира местният икономически министър на Бранденбург Йорг Щайнбах. Одобреният от германските власти документ тепърва трябва да бъде одобрен от борда на директорите на Tesla.

Подкрепяни от правителството на канцлера Ангела Меркел, Бранденбург и съседните провинции Саксония и Саксония-Анхалт се надпреварват да ограничат зависимостта си от добива на лигнитните въглища за производство на ток, за да станат центрове на зелената автомобилна индустрия.

Tesla обяви намерението си да разположи своя „гигафабрика“ източно от Берлин миналия месец. Съоръжението би могло да осигури работа на около 10 хил. души и да има капацитет да произвежда до 500 хил. електромобили годишно.