С повече от година закъснение правителството одобри многократно отлаганите тол тарифи за платено преминаване по пътищата. Те варират от 2 ст./км до 36 ст./км в зависимост от вида на превозното средство, екологичността му и класа пътища. Единствено камионите до 12 тона ще плащат една и съща тол такса за магистрали и пътища първи и втори клас.

Тол таксите трябва да бъдат въведени най-късно до 1 март 2020 г. Първоначалните планове бяха това да стане от 16 август тази година, но се отложиха, тъй като системата не беше изградена, а и държавата не беше готова.

Няма да има промяна в цената на електронните винетки. Най-масовата - годишната за лек автомобил - остава 97 лв., реши правителството.

Очакванията са въвеждането на тол таксите да оскъпи основните хранителни продукти средно с около 2 ст./кг. Повишението при автобусните билети би трябвало да бъде между 5 ст. и 96 ст. на билет в зависимост от маршрута. Това показва проучване на Световната банка, която е консултант по въвеждането на тол таксите.

Тези тарифи са окончателните, като направихме сериозни отстъпки от първоначалния им вариант, представен за обсъждане в съвета, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова след заседанието на кабинета.

Спрямо първоначално публикувания проект на постановлението, подложен на обществено обсъждане, няма никаква промяна с одобрените от кабинета в сряда цени.

Тарифите

Най-масово по пътищата от тол системата се движат камионите над 12 тона – по 25 000 дневно с българска и още 11 000 с чужда регистрация. За тях са предвидени няколко ставки.

Тежкотоварните автомобили с тегло над 12 т с две или три оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 11 ст. и 22 ст. на километър за автомагистрали, между 10 ст. и 21 ст. на километър – за първи и втори клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона с четири и повече оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 18 ст. и 36 ст. на километър за автомагистрала, между 17 ст. и 35 ст. – за първи клас пътища, и между 16 ст. и 34 ст. на километър – за втори клас пътища.

Така например камион над 12 тона с четири и повече оси и клас Евро V би следвало да плати за пътя София–Бургас 71.72 лв., за София–Варна – 77.66 лв., а за Варна–Бургас – 19.27 лв.

При по-нисък екологичен клас – Евро IV, примерният маршрут София–Бургас би струвал 89.65 лв., София–Варна – 97.73 лв, а за Варна–Бургас – 24.32 лв.

Единствено товарните автомобили с тегло между 3.5 т и 12 тона ще плащат една и съща такса за трите категории пътища – магистрали, първи и втори клас, като тя ще зависи от емисионния клас на камиона.

Тези с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 4 ст./км.

За автомобилите от клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 5 ст./км.

За камионите с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 7 ст./км.

Дневно по определените от тола пътища преминават по 15 000 камиона с българска регистрация и още около 1000 с чужда с тегло от 3.5 до 12 тона.

Даден е пример за камион с маса между 3.5 т и 12 т и емисионен клас Евро V. Той би платил за преминаване по маршрута София–Бургас тол такса от 14.40 лв., за София–Варна – 16.11 лв., а за маршрута Варна–Бургас – 4.03 лв.

Ако е с по-нисък еко клас – Евро IV, за София–Бургас тол таксата би била 17.89 лв., за София–Варна – 20.09 лв., а за Варна–Бургас – 5.05 лв.

Тарифата за автобусите с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст./км за автомагистрала, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първи клас пътища и от 3 ст. до 6 ст./км за втори клас пътища.

Автобусите с тегло до 12 тона ще плащат с 1 ст. по-евтино на километър, съответно – от 4 ст. до 8 ст. за автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. за първокласни пътища и от 2 ст. до 5 ст. за втори клас път.

Обхват на пътищата

Обхватът на платените пътища ще е 6050 км – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

Така 14 000 км от дългата близо 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3.5 тона.

След старта на тол системата тези превозни средства няма да плащат и винетка за пътната мрежа извън обхвата на платените пътища.

Поскъпването на стоки и услуги

Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните. Така че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази съществено върху разходите на домакинствата. Това твърдят експертите на Световната банка, която е консултант на Агенция "Пътна инфраструктура" при въвеждане на тола.

Изчисленията са за 19 групи стоки, които присъстват всеки ден на трапезата на българина.

Според изследването максималното увеличение в различните групи ще е от 0.05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните напитки. Експертите отбелязват, че очакваното поскъпване при отделните продукти е различно в зависимост от тяхната цена, разстояние на превоз, тегло и обем. Колкото повече се преработва един продукт, толкова повече поскъпва, защото транспортните разходи се увеличават. Има значение също дали стоката е от внос или е местно производство.

Сметките на Световната банка показват, че килограм ориз би трябвало да поскъпне с 0.004 лв./кг, а увеличението при хляба и млякото би трябвало да е най-много 0.023 лв./кг/л.

От Световната банка смятат, че всяко по-драстично повишение на цените на стоките заради тол таксите ще е спекулативно. Експертите им дори се надяват да няма увеличение на цените, заради изключително силната конкуренция в транспортния бранш. На българския пазар оперират много чужди компании, които работят с дългосрочни контракти с вносителите и големите търговски вериги.

В по-различна ситуация ще бъдат малките местни компании, които имат по 1-2 камиона. Но и при тях спирачка за неконтролираното и драстично повишаване на тарифите за превоз ще е голямата конкуренция, смятат още експертите на Световната банка. Като аргумент дават примера с Германия, където очакванията са били цените на стоките да се увеличат със 7-9%, но реалното поскъпване след въвеждането на тола е било 0.15%.

Малко по-голяма е увеличението на цените при автобусните билети, които се очаква да поскъпнат с между 5 и 96 ст. Оценката показва, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки. При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6%, но не повече от 96 ст. Дори има маршрути, при които цената на билета трябва да намалее. Например по линията от София до Перник билетът трябва да бъде намалена с 2.2%, показват сметките на Световната банка.

Не на същото мнение обаче са автобусните превозвачи, които заплашиха с ефективни стачни действия от началото на януари. Причината е, че имат дългосрочни договори с общините за междуградските превози, в които не са калкулири новите тарифи.

Според регионалния министър Петя Аврамова възможен вариант за решаването на този проблем е сключване на анекси към дългосрочните договори в случай, че се приеме въвеждането на тола за форсмажорно обстоятелство по Закона за обществените поръчки.

Приходите

Въпреки че първоначалните очаквания бяха за над 1 млрд. приходи годишно от тол системата, които да отиват за строителство на магистрали и ремонт на пътища, след направените отстъпки за бизнеса сега са заложени 450 млн. лв. през 2020 г. в бюджета на държавата. Още около 200 млн. лв. се очаква от електронни винетки през следващата година.

Регионалният министър изрази увереност, че въвеждането на тол системата ще даде възможност за акумулиране на средства, необходими за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа.