Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде CNN.

Припомняме, обвиненията срещу държавния глава в процедурата по импийчмънт са за злоупотреба с власт - заради натиска на Тръмп срещу Украйна, и за възпрепятстване на разследването на Конгреса.

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 конгресмени срещу 197 против, второто също беше подкрепено с мнозинство - 229 срещу 198 гласа.Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не подкрепи процеса по импийчмънт. Междувременно двама демократи гласуваха "против" по първото обвинение и трима по второто.

Крайното решение за отстраняване на президента или за оставането му на власт ще бъде взето от Сената, където мнозинството принадлежи на Републиканската партия, излъчила Тръмп за поста. Поради това, според повечето прогнози, вероятността той да бъде отстранен е много малка.

Ден преди гласуването в Камарата на представителите Доналд Тръмп заяви, че процесът по импийчмънт е опит за държавен преврат.

Доналд Тръмп е третият президент в американската история, който е подложен на импийчмънт. През 1868 г. Камарата на представителите е започвала такава процедура срещу Андрю Джексън, а през 1998 г. срещу Бил Клинтън. И в двата случая Сенатът гласува против отстраняването им и те остават на власт. През 1974 г. Ричард Никсън сам подава оставка без да дочака обявяване на импийчмънт.