Tоку-що бяха изчистени две от най-големите препятствия, които ограничаваха световната икономика, пишат анализаторите на Bloomberg.

Задържалите се през по-голямата част от 2019 година търговско напрежение и политически рискове между САЩ и Китай, които затрудняваха много глобалния пазар и сваляха доверието в бизнеса, вече не са на масата с проблемите. Или поне не засега. След като САЩ и Китай постигнаха частична търговска сделка, изглежда, че перспективите за глобален растеж през 2020 година са напълно реални. За това допринасят донякъде и вече изчистените въпроси относно излизането на Великобритания от Европейския съюз, което вече е ясно, след като консерваторите на Борис Джонсън спечелиха парламентарните избори.

"Търговската сделка с Китай и резултатите от изборите във Великобритания извадиха основните опасни рискове над глобалния пазар. Очаква се голям тласък на доверието в бизнеса. Може да се стигне до рестартиране на глобалните инвестиции, възстановяване на запаси и възобновяване на обема на световната търговия", тълкува пред медията Бен Емонс, който е управляващ директор за глобалната макро стратегия в Medley Global Advisors в Ню Йорк.

Подобно на финансовите пазари, повечето икономисти в света донякъде са оказали своята роля в първата фаза на търговското споразумение между двете най-големи икономики в света, сигнализирайки, че световната икономика ще се стабилизира през 2020 година, след страх от рецесия по-рано през годината.

Сега вече е ясно, че споразумението между САЩ и Китай означава, че някои от по-лошите (направо ужасни) сценарии, които се обмисляха само преди няколко месеца, вече изглеждат по-малко вероятни.

През юни анализаторите на Bloomberg Economics изчислиха, че цената на търговската война между САЩ и Китай може да достигне 1,2 трилиона долара до 2021 година. Тази оценка се основаваше на 25% тарифи за цялата търговия между САЩ и Китай и 10% спад на фондовите пазари.

Първата фаза на сделката обаче оставя също така неразрешени някои сложни въпроси. Междувременно се проправя път и за нови, свежи сблъсъци, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп се кандидатира за преизбиране през следващия ноември. Тепърва предстои да се разглеждат оплакванията за огромните субсидии - от такива за по-евтино електричество до такива за по-евтини заеми - които Китай използва за задържането на индустриалната си мощ на крака. Относно това Тръмп заяви, че преговорите втората фаза на сделката ще започнат веднага.

Какво казват икономистите?

"Търговска сделка, която прибира тарифите до нивата от май 2019 година (за САЩ това би означавало 25% за 50 милиарда долара внос в Китай и 10% за още 200 милиарда долара) и понижава несигурността, може да увеличи глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2020 година с 0,6%. Евентуален срив в преговорите и по-високи тарифи, което е все още съществуваща възможност, предвид разпадането на миналите споразумения, биха намалили световната продукция с 0,1%", прогнозира главният икономист на Bloomberg Economics Том Орлик.

Що се отнася до Brexit, бързата победа на изборите от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън означава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари 2020 година. От Bloomberg Economics твърдят, че резултатът ще доведе до възстановяване на растежа, което в съчетание с по-слабата фискална политика означава активно ускоряване през 2019 година.

В същото време Джонсън трябва да договори нова търговска сделка с ЕС до края на следващата година, което означава, че може да се появи и нова несигурност. "Brexit може да продължи да тежи върху икономическата активност, тъй като трудната задача за изграждане на новите търговски отношения на Великобритания едва сега започва", тълкува главният икономист в HSBC Holdings Саймън Уелс.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че икономическото забавяне на еврозоната показва признаци на свиване, а председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи, че прогнозата за САЩ остава благоприятна. Същевременно китайското правителство също уверява, че ще подобри ефективността на фискалната политика през 2020 година, докато Япония планира нови фискални стимули.

Икономистите на Morgan Stanley очакват световната икономика да възстанови известна скорост през 2020 година, като растежът ще се подобри с ниво от 2,9% през четвъртото тримесечие на тази година до 3,4% до края на 2020 година с подем, движен повече от останалия свят, отколкото от САЩ.