В навечерието на най-светлите Рождественски празници Хачик Лебикян направи коледен подарък на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Двете книги са от богатата семейна колекция на неговите родители – Тавит и Веселина Лебикян, подвързани в „Ктиторска подвързия Иван Калайджиев“.

Част ІІ на „Парижката (съборна църква) Света Богородица“ от Виктор Юго е издадена в Солун през 1890 г. от К. Г. Самарджиев в Скоропечатницата на С. Муратори. Преводът е на Д. Х. Иванов. Книгата съдържа 72 графични илюстрации.

В другото книжно тяло са подвързани три отделни издания под общо заглавие „Дон Кихот“. Първата книга е „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, издадена като № 27 от Походна войнишка библиотека през 1917 г. в София от Щаба на действащата армия. Втората – „Айвънхоу“ на Уолтър Скот в превод от френски на М. Москов, е второ издание от 1921 г. на книгоиздателство „Е. п. Христов“ – Търново. Третата книжка е № 12 от поредицата „Художествено слово“ – Библиотека от избрани повести за деца и юноши. Това е „Сибирка (малката укротителка на лъвове)“ на Лидия Чарская, второ издание в превод от руски. Излязла е от печат през 1925 г. в Печатница на Армейския военно-издателски фонд.

Нашият дарител е дълбоко свързан с историята на родния си град. Той е един от най-ревностните изследователи и популяризатори на Русе, като всяка година - от 2010 до 2019, има по една книга, свързана с крайдунавската перла. Последното му издание е от тази година – „Аферата с парахода „Германия“, в която уредникът в Пантеона публикува документи, свързани с драматичната смърт на двама български революционери - Никола Войводов и Цвятко Павлович, в далечната 1867 г.

Във фонда на библиотеката е и книгата му от 2005 г. „Поздрав сърдечен, макар и далечен“. В нея са публикувани грижливо запазените войнишки писма между главата на фамилията – Тавит Лебикян, и неговата годеница и впоследствие съпруга Веселина (по баща Казакова). Изданието съдържа и много архивни снимки, запечатали важни за семейство Лебикян.