Това ще е най-голямото увеличение от 30 г., но носи риск за дефицита

Новото либерално правителство на Румъния придвижва напред най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия в рамките на бюджета за 2020 г., съобщи Ройтерс. Това става на фона на нарастващи опасения, че страната ще надхвърли прага за бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС, и ще се изправи пред риск за понижаване на кредитния рейтинг.

Правителството на Лудовик Орбан, което встъпи в длъжност миналия месец, запази закон, внесен от предишния лявоцентристки кабинет, за 40-процентово увеличение на пенсиите. То обещава, че ще увеличи събираемостта на данъците и ще намали бюджетните разходи, за да спре увеличаването на дефицита.

Румънският Орбан обяви в края на миналата седмица, че неговото правителство ще приложи пенсионния закон, но призова народните представители да се въздържат от одобряване на други проекти, които предвиждат големи разходи.

“Намираме се в много трудна ситуация - каза премиерът. - Бюджетът за 2020 г. не може да се справи с нови допълнителни разходи”. Според румънски издания голямото пенсионно увеличение ще е за сметка на орязването на други програми. Една от тях е програмата за финансиране на местни проекти, критикувана от години, че разпределя пари по политически признак.

Кабинетът уверява, че ще намали бюджетния дефицит от 4,4% до 3,6% от БВП през следващата година. Икономическите експерти обаче казват, че при такова увеличение на разходите за пенсии това няма да се случи.

Медии в Букурещ припомнят, че миналата година пенсиите в северната ни съседка вече бяха повишени с 15%. В момента те са средно около 522 лева, а от септември догодина трябва да станат средно 733 лв.

Когато падналите от власт социалисти предложиха миналата година голямото увеличение, опозицията ги обвини, че това е предизборна примамка. Сега обаче дошлата на власт опозиция реши да не се отказва от рискованата стъпка.